Riippumatta siitä, millaisen muutoksen haluat elämässäsi toteuttaa, sinun muutosta varten noudattavan suunnitelman tulee olla sellainen, että koet siitä ja sen noudattamisesta aitoa innostusta. Suunnitelman tulee olla sellainen, että se edistää sinun hyvinvointiasi jo tässä hetkessä – ei vain jossain tulevaisuudessa. Silloin, kun suunnitelma on sellainen, että se lisää elämänlaatuasi tässä ja nyt, silloin tulet todennäköisemmin myös noudattamaan sitä ja saavuttamaan sinun tavoitteesi.
2024 Taloushaasteen tämän viikkoisessa jaksossa puhumme siitä, mitä kuvitelmia meillä on taloussuunnitelmaan tai budjettiin liittyen ja miksi ne eivät käytännössä toteudu. Puhumme siitä, mikä tekee suunnitelmasta hyvän ja mitä sen pitäisi silloin sisältää sekä mahdollistaa. Puhumme myös siitä, mitä asioita sinun kannattaisi ottaa omassasi huomioon, että se veisi sinua eteenpäin kohti sinun taloudellisia tavoitteitasi, mutta mahdollistaa, että matka kohti tavoitteitasi on mukava.
Artikkelin lopussa on linkki ilmaiseen budjetointityökaluun, jonka avulla sinä voit luoda sinun näköisesi hyvän suunnitelman taloudellesi.
Jos sinulla ei ole rahoillesi suunnitelmaa, ne todennäköisesti toteuttavat jonkun toisen suunnitelmaa
Olen kuullut usein sanottavan, että syy miksi joku ei tee itselleen budjettia on se, ettei halua elää jonkin tiukan suunnitelman mukaisesti, joka estää tekemästä mukavia asioita elämässä. Toisin sanoen, ihminen haluaa nauttia elämästään ja tehdä mukavia asioita.
No, ihan ensimmäiseksi kannattaa muistaa, että kuka sen budjetin tekee – se olet sinä itse. Silloin se on sinun itsesi hallinnassa, että millaisen budjetin itsellesi teet.
Toiseksi, budjetin tarkoituksena ei ole estää sinua tekemästä mukavia asioita, vaan sen tavoitteena on varmistaa, että sinulla on rahaa sinulle tärkeisiin asioihin. Eli, sen tarkoituksena on juurikin mahdollistaa ne mukavat asiat.
Kiinteät kulut
Hyvä suunnitelma lähtee liikkeelle elämisen välttämättömistä kuluista. Jokainen meistä ymmärtää, että tarvitsemme rahaa ruokaan, asumiseen, vaatteisiin, liikkumiseen, sähköön, puhelimeen, nettiin ja vakuutuksiin. Jos sinun rahasi ei riitä noihin elämisen välttämättömiin kuluihin, podet todennäköisesti jatkuvaa huolta rahasta ja elämästä.
Toinen kiinteisiin kuluihin kuuluva osa-alue ovat erilaiset lainanhoitokulut. Jos sinulla on velkaa, luottoja tai osamaksuja, tulee sinun pystyä hoitamaan sovitut velvoitteesi niiden osalta. Jos et pysty, huomaat nopeasti olevasi ulosotossa ja menettäneesi luottotietosi.
Elämisen välttämättömät kulut ja lainanhoitokulut muodostavat yhdessä kiinteät kulut. Sen verran sinulla tulee olla vähintään käytössäsi rahaa, muuten olet aika nopeasti ongelmissa. Mitä suurempi osuus tuloistasi menee kiinteiden kulujen hoitamiseen, sitä suurempi riski sinulla on taloudessasi. Jos sinulla ei ole noiden lisäksi olemassa liikkumavaraa, pienetkin muutokset esimerkiksi lainojen koroissa, sähkön hinnassa tai muissa elämisen kuluissa saavat syöksettyä sinut taloudelliseen kurimukseen.
Taloudellinen tavoite, miten se rakentuu
Mitä sinä teet sillä rahalla, joka jää käyttöösi kiinteiden kulujen jälkeen. Tämä on se osa-alue, joka määrittää millaisia tuloksia sinä taloudessasi saat. Jos sinun tavoitteesi on vain saada rahat riittämään seuraavaan palkkaan tms. saakka, elät käytännössä kädestä suuhun etkä pysty luomaan itsellesi taloudellista turvaa saati vaurastumaan. Luodaksesi sinun näköisen taloudellisen suunnitelman joka oikeasti inspiroi sinua myös noudattamaan sitä, tulee sinun määrittää mitä haluat sen avulla saavuttaa.
Osa rahasta satsataan tulevaisuuteen
Jos sinä haluat saavuttaa parempia tuloksia rahan kanssa ja saavuttaa taloudellisen hyvinvoinnin on tärkeää, että saat rahan tekemään töitä sinun ja vaurastumisesi puolesta. Siksi sinun tulee laittaa osa rahasta sivuun ja sijoittaa se. Et kuitenkaan voi sijoittaa, jos sinulla ei ole kiinteiden kulujen jälkeen mitä sijoittaa. Siksi sinä tarvitset ylijäämäisen talouden. Tästä aiheesta olemme puhuneet aikaisemmin jaksoissa liittyen ylijäämäiseen talouteen – löydät lisää tietoa niistä.
Osalla rahasta luodaan turvaa
Mutta, et voi satsata kaikkea vain tulevaisuuteen. Me elämme vain kerran ja on tärkeää, että voit nauttia elämästä myös tässä hetkessä. Mutta, voidaksesi nauttia vapaasti, tulee sinun kokea olevasi taloudellisesti turvassa. Eli sinun pitäisi laittaa osa rahasta säästöön luodaksesi sinulle taloudellisen puskurin. Puskuri on sinun sopivaksi katsomasi summa rahaa, joka on muutettu esimerkiksi jalometalleiksi. Puskuri antaa sinulle taloudellisen mielenrauhan ja auttaa sinut pälkähästä, jos jotain yllättävää tapahtuu. Monta kertaa jo pelkkä tulevaisuuden varalle varautuminen aiheuttaa sen, ettei suurempia harmeja ja taloudellisia kuoppia synny.
Osan sinä panostat itseesi
Se, missä sinä olet elämässäsi juuri nyt, se perustuu siihen osaamiseen mikä sinulla on juuri nyt. Jos sinä haluat muutosta jollain elämän osa-alueella, tulee sinun kehittää siihen osa-alueeseen liittyvää osaamistasi. Sinun unelmiesi toteutuminen ei tule olla kiinni sattumasta, vaan opiskelemalla sinusta kasvaa ja kehittyy se henkilö, joka sinun unelmasi toteuttaa. Panostamalla osan rahasta sinun osaamisesi kehittämiseen, varmistat sinun unelmiesi toteutumisen.
Osan sinä panostat mukaviin asioihin tässä hetkessä
Me elämme täällä vain kerran, siksi on tärkeää, että emme satsaa vain tulevaisuuteen, vaan muistamme elää myös tässä hetkessä. Olemme 2024 Taloushaasteen aikana puhuneet rahankäytön arvottamisesta. Katso tuo jakso uudestaan ja mieti, mitkä asiat ovat sinulle oikeasti tärkeitä ja luovat sinun elämääsi lisäarvoa. Panosta edelleen noihin asioihin. Ne ovat niitä asioita, jotka tekevät elämästäsi mukavan.
Millainen on sinun näköisesi taloussuunnitelma?
Näiden tietojen pohjalta, mieti mitä asioita sinä haluat painottaa sinun suunnitelmassasi. Millaista elämää haluat elää tulevaisuudessa, mitä asioita haluat tehdä ja kokea, mitä asioita haluat mahdollistaa itsellesi ja lähimmillesi? Selvitä itsellesi sinun tulosi. Sen jälkeen selvitä sinun kiinteät kulusi ja niiden perusteella, miten paljon sinulla on käytössäsi rahaa kiinteiden kulujen jälkeen.
Luo itsellesi suunnitelma, miten tuon ylijäämän käytät ja miten etenet kohti sinun tavoitteitasi. Tarvittaessa ota käyttöösi ilmainen budjetointityökalu, se on suunniteltu tukemaan näiden edellä mainittujen asioiden toteutumista taloudessasi.
Hyvä taloussuunnitelma joustaa elämän muutosten keskellä
Elämässä tapahtuu aina muutoksia, ja taloussuunnitelman tulisi olla joustava. Voi olla, että tavoitteesi muuttuvat ajan myötä, tai elämäntilanteesi muuttuu niin, että sinun on sopeutettava suunnitelmaasi. Esimerkiksi, jos perheen perustaminen tai työnvaihto on tulevaisuudessa, taloussuunnitelman täytyy ottaa huomioon nämä muutokset. Tavoitteiden ja budjetin tarkistaminen säännöllisesti on tärkeää, jotta voit varmistaa, että suunnitelmasi on edelleen linjassa elämäntilanteesi ja arvojesi kanssa. Älä kuitenkaan jää jumiin muutoksiin ja käytä muutoksia tekosyynä siihen, ettet tee töitä alkuperäisen tavoitteen saavuttamiseksi. Tarvittaessa tee muutokset suunnitelmaasi ja jatka kohti sinun unelmiasi.
Yhteenveto: Sinun näköisesi taloussuunnitelma
Sinun näköisesi taloussuunnitelma on enemmän kuin pelkkä budjetti – se on suunnitelma, joka heijastaa arvojasi, tavoitteitasi ja elämäntyyliäsi. Kun rakennat suunnitelman, joka perustuu siihen, mikä on sinulle tärkeää, se inspiroi sinua ja tuo lisäarvoa arkeesi myös tässä hetkessä. Kun taloussuunnitelma on tehty arvojesi ja unelmiesi pohjalta, se ohjaa sinua oikeaan suuntaan myös silloin, kun elämä tuo mukanaan yllätyksiä.
Sinun näköisesi taloussuunnitelma ei vain auta sinua hallitsemaan raha-asioita, vaan se tekee elämästäsi merkityksellisemmän ja antaa sinulle mahdollisuuden keskittyä siihen, mikä sinulle on kaikkein tärkeintä.
Lataa tästä käyttöösi ilmainen budjetointityökalu käyttöohjeineen: Ilmainen budjetointityökalu (mykajabi.com)
Linkki puolen tunnin valmennusvideoon aiheesta: https://youtu.be/l6qYnFdZAro