Tervetuloa Viisi askelta taloudelliseen hyvinvointiin -kokonaisuuden neljänteen askeleeseen. Aikaisemmissa jaksoissa olimme käyneet läpi muutosmatkan aloitusta ja vastuun ottoa taloudestasi. Olemme selkeyttäneet sinun lähtökohtasi ja kirkastaneet tavoitteesi. Nyt on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen: rahojesi managerointi. Se tarkoittaa, että annat rahallesi selkeät tehtävät, jotta se palvelee sinua parhaalla mahdollisella tavalla nyt sekä tulevaisuudessa.
Jos haluat parempia tuloksia taloudessasi, et voi elää kädestä suuhun. Eli, kaikkea rahaa et voi käyttää arjen menoihisi. Edellisessä jaksossa puhuimme ylijäämäisestä taloudesta. Tässä jaksossa käydään läpi sitä, mihin sinun tulee tuo ylijäämä käyttää saadaksesi haluamasi muutoksen toteutetuksi ja tavoitteesi saavutetuksi.
Miksi rahojen managerointi on tärkeää?
Ilman suunnitelmaa sinun rahasi karkaavat helposti käsistäsi. Olenkin usein sanonut, että jollei sinulla ole suunnitelmaa rahoillesi, ne todennäköisesti toteuttavat jonkun toisen suunnitelmaa. Kun hallitset rahojasi tietoisesti, annat niille selkeän tehtävän. Tämä luo järjestystä ja varmuutta. Tiedät aina, että olet menossa oikeaan suuntaan, eli taloudellisia tavoitteitasi. Rahojen managerointi ei ole vain sinun taloutesi hallintaa, se on osa sinun elämänhallintaasi.
Mihin rahaa kannattaa suunnata?
Sijoittaminen
Jos haluat vaurastua, sinun kannattaa valjastaa raha tekemään töitä sinun vaurastumisesi puolesta. Mikäli sinä et sijoita rahojasi saadaksesi ne tuottamaan, kaikki työ jää sinun omille harteillesi. Sijoittaminen onkin kaikista tehokkain tapa rakentaa taloudellista hyvinvointia pitkällä aikavälillä.
Kun sijoitat, hyödynnät taloudessasi vaurastumisen kaavaa. Vaurastumisen kaava = raha x aika x korkoa korolle ilmiö. Raha tulee ylijäämäisesti taloudesta. Aikaa meillä jokaisella on samat 24 tuntia vuorokaudessa, mutta vaurastumisen näkökulmasta tärkeää on se, että raha tekee töitä sinun puolestasi. Korkoa korolle -ilmiö on Albert Einsteininkin maailman kahdeksanneksi ihmeeksi sanoma ilmiö jossa sijoitustesi lisäksi myös niiden tuotto kasvaa korkoa.
Miten voit aloittaa sijoittamisen?
– Valitse sijoitusmuoto, joka sopii sinulle. Esimerkiksi indeksirahastot ovat helppo ja edullinen tapa aloittaa.
– Sitoudu sijoittamaan tietty osa ylijäämästäsi kuukausittain. Voit aloittaa pienilläkin summilla. Varsinkin aluksi aloittaminen on huomattavasti tärkeämpää kuin summien suuruus.
– Keskity pitkäjänteisyyteen. Sijoittaminen ei ole pikavoittoja, vaan varallisuuden rakentamista vuosien varrella.
2. Säästäminen
Sijoittaminen on tulevaisuuden varallisuuden rakentamista. Mutta, aivan yhtä tärkeää on se, että olet turvassa myös tässä hetkessä. Siksi on tärkeää laittaa osa rahasta säästöön ja rakentaa itsellesi taloudellinen puskuri taloutesi, sijoitustesi ja elämäsi suojaksi.
Puskurin rakentamisella on kolme tarkoitusta
– Mielenrauhan luominen, eli sinä koet olevasi turvassa yllätyksiltä ja vastoinkäymisiltä taloudessasi
– Mahdollisten takapakkien hoitaminen, eli sinulla on rahaa noiden yllätysten varalle.
– Reagoijasta ennakoijaksi, eli varautumalla yllätyksiin sekä suunnittelemalla asioita etukäteen, yleensä myös vähennetään niitä yllätyksiä.
Miten aloitat säästämisen?
– Tavoittele 3–6 kuukauden menoja vastaavaa puskuria säästötilille.
– Tee säästämisestä helppoa, eli automatisoi siirto säästötilillesi jokaisen palkkapäivän jälkeen. Aivan kuten sijoittamisessa, alussa summien suuruus ei ole tärkeää vaan säästämisen ja puskurin rakentamisen aloittaminen.
– Muista, että säästötili ei ole sijoitus, eli sillä ei ole tarkoitus hakea tuottoa. Huomattavasti tärkeämpää on se, että rahat ovat sellaisessa muodossa, että ne ovat suhteellisen helposti käytettävissä, mutta kuitenkin inflaatiolta suojassa.
3. Opiskelu
Yksi arvokkaimmista sijoituksista, jonka voit tehdä, on sijoitus itseesi. Sinä olet se henkilö, joka toteuttaa sinun tavoitteesi ja unelmasi. Olen aikaisemmin sanonut, että miettiessäsi tavoitteitasi, älä rajoita niitä sinun nykyiseen osaamiseesi tai tämänhetkisiin kykyihisi. Unelmoi aivan vapaasti ja aseta itsellesi aidosti sinua inspiroivat ja motivoivat tavoitteet. Sinä saavutat nuo tavoitteesi kasvamalla siksi henkilöksi joka ne toteuttaa.
Kasvua varten sinun tulee opiskella ja kehittää itseäsi. Siksi on tärkeää, että ohjaat osan ylijäämästä sinun omaa kehitystäsi tukemaan. Opiskelemalla ja kehittämällä itseäsi saat kasvatettua talouttasi, lisättyä tulojasi, parannettua osaamistasi sijoittamiseen ja kehitettyä itseäsi oman taloutesi toteuttajana.
4. Mukavat nautinnot
Vaikka säästäminen ja sijoittaminen ovat tärkeitä, elämästä nauttimista ei saa unohtaa. Mukavuuksiin ohjattu osuus ylijäämästä varmistaa, että matkasi kohti unelmia tuntuu mukavalta.
Minä uskon vilpittömästi, että tulet saavuttamaan taloudelliset tavoitteesi huomattavan paljon suuremmalla todennäköisyydellä, jos matkastasi kohti niitä tehdään mukava.
Vaurastuaksesi et voi vain nuukailla ja kurjistaa elämääsi, vaan sinun pitää pystyä myös nauttimaan elämästäsi ja tehdä arjessasi mukavia asioita. Siksi on tärkeää, että osa ylijäämästä budjetoidaan käytettäväksi arjen mukavuuksiin. Kun tuo raha on tietoisesti mukavuuksiin budjetoitua, voit käyttää sen hyvällä omallatunnolla.
Ilmainen työkalu taloutesi suunnitteluun.
Olen tehnyt sinua varten ja sinun vaurastumistasi helpottamaan excel-pohjaisen talouden suunnittelutyökalun. Tuon työkalun avulla saat selkeytettyä itsellesi taloutesi numerot ja luotua budjetin ohjaamaan rahankäyttöäsi kohti tavoitteitasi. Työkalu osaa kertoa myös sen, minkä verran laitat rahaa sijoituksiin, säästöihin, opiskeluun sekä mukavuuksiin. Siten se auttaa myös näiden asioiden seurannassa ja kehittämisessä. Linkin työkaluun löydät alta.
Ilmainen talouden suunnittelutyökalu
Lopuksi
Muista, sinä itse olet taloutesi sekä rahojesi manageri. Rahojen hallinta ei ole vain lukujen pyörittämistä, se on valtava määrä pieniä valintoja, joita teet joka ikinen päivä. Kun annat rahallesi tarkoituksen, rakennat elämää, joka on tasapainossa ja vie sinua kohti tavoitteitasi. Sinulla on turvaa arjessa, mahdollisuus unelmoida ja resursseja nauttia elämästä.