Unelmat ja budjetointi – Kuinka yhdistää tavoitteet ja realismi?

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mikä on sinun suurin unelmasi? Ehkä se on pidempi loma perheesi kanssa, sapattivapaa tai taloudelliset mahdollisuudet lyhennettyyn työviikkoon viettääksesi enemmän aikaa perheesi kanssa. Sinun unelmasi ovat arvokkaita ja ansaitsevat tulla toteutetuiksi, mutta tuntuuko siltä, että arjen pyöritys ja taloudelliset realiteetit saavat ne tuntumaan mahdottomilta saavuttaa.

Tämän artikkelin tarkoitus on auttaa sinua yhdistämään sinua inspiroivat unelmat ja taloudellinen suunnittelu, jotta voit rakentaa polun unelmien toteuttamiseen.

Unelmat antavat suunnan

Me tarvitsemme unelmia, koska ne antavat meidän elämällemme ja tekemisellemme suunnan sekä merkityksen. Ilman unelmia elämä saattaa helposti tuntua pelkältä selviytymistaistelulta ja ruuhkavuosien myllerrykseltä. Sinua inspiroiva unelma antaa arjen tekemiselle merkitystä ja auttaa sinua jaksamaan myös niinä hetkinä, kun elämä ei suju niin kuin haluaisit.

Millainen on hyvä ja oikeasti sinua inspiroiva unelma?

Jotta unelma ohjaa sinun tekemistäsi ja motivoi sinua ponnistelemaan sen saavuttamiseksi, tulee sen olla oikeasti sinua inspiroiva. Tästä syystä pelkkä euromäärä tulevaisuudessa tai nykyisten taloushuolien taakse jättäminen eivät toimi. Inspiroiva tavoite on sellainen, että se herättää sinussa tunteita.

Millaisia unelmia sinulla on? Millainen tavoite inspiroi sinua? Onko se esimerkiksi mahdollisuus viettää enemmän aikaa perheesi kanssa tai tilanne, jossa sinun ei tarvitse huolehtia yllättävistä kuluista? Kun olet selkeyttänyt unelmasi, olet jo askeleen lähempänä niiden toteutumista.

Realismi tekee unelmista mahdollisia

Kun unelma on selkeä, seuraava askel on yhdistää se realismiin, eli käytännön suunnitelmaan. Tällöin budjetointi astuu kuvaan. Moni ajattelee budjetointia rajoitteena tai karsimisena, mutta todellisuudessa se on työkalu, joka auttaa sinua suuntaamaan resurssejasi oikeisiin asioihin. Budjetointi ei tarkoita, että sinun täytyy luopua kaikesta mukavasta, vaan sitä, että valitset tietoisesti, mihin rahasi kuluvat.

Mistä rahat unelmaan?

Esimerkiksi jos unelmasi on perhematka, voit aloittaa laskemalla, kuinka paljon se maksaisi. Kun tiedät summan, voit miettiä, miten voisit säästää sen. Yksi erinomainen askel on automatisoida tietyn summan meneminen unelmatilillesi heti, kun saat palkan. Tätä käytän itse. Kun raha menee automaattisesti, sinun ei tarvitse käydä pään sisäistä eipäs-juupas-väittelyä, että onko sinulla tässä kuussa siihen varaa vai ei. Kun raha lähtee käyttötililtäsi heti kuun alussa, totut tilanteeseen hyvin nopeasti etkä jää kaipaamaan tuota summaa.

Mikä olisi sellainen summa, jolla sinä voisit aloittaa? Se voi olla aluksi pieni summa, jota et jää kaipaamaan ja sitten pyri pikkuhiljaa kasvattamaan summaa suuremmaksi. Ennakkoon saattaa tuntua, ettei ole mistä laittaa rahaa säästöön, mutta tiedän kokemuksesta, että pienellä summalla aloittaessa se onnistuu käytännössä aina.

Ylijäämäinen talous

Voidaksesi laittaa rahaa säästöön unelmaasi varten, sinulla täytyy olla ylijäämäinen talous. Ylijäämäisellä taloudella tarkoitetaan sitä, että elämisen kulusi ovat pienemmät kuin tulosi tai vaihtoehtoisesti tulosi ovat suuremmat kuin kulusi. Kuulostaa saman kolikon kahdelta eri puolelta, mutta niiden välinen psykologinen ero on valtava.

Halutessasi saada rahaa säästöön, usein ensimmäinen keino mitä sinulle tarjotaan, on kulujen karsiminen. Kyllä, kuluja on hyvä arvioida ja karsia sieltä sellaiset, jotka eivät oikeasti tuota sinulle arvoa, vaan tapahtuvat vanhasta tottumuksesta tai huomaamatta. Mutta, talouden kehittämisen ja unelmien toteuttamisen näkökulmasta huomattavasti parempi vaihtoehto on miettiä, miten saat kasvatettua tulojasi.

Miten olen toteuttanut tämän omassa elämässäni

Minä nautin matkustamisesta. Mielestäni matkustaminen tarjoaa sellaisia kokemuksia ja elämyksiä, että niitä muistelee jälkikäteen katsoessaan omaa elämäänsä taaksepäin. Siksi ajatus matkustamisesta motivoi minua ponnistelemaan sen mahdollistamiseksi.

Me olemme puolisoni kanssa automatisoineet, että meiltä molemmilta menee heti palkan saavuttua tietty summa rahaa yhteiselle matkatilille. Kun raha menee heti kuukauden alussa, se on kuin unelmavero ja tuota rahaa ei jää kaipaamaan omassa käyttöbudjetissa.

Me käytämme päivittäisiin ruokaostoksiin s-ryhmän kauppoja. Ostoksemme kerryttävät osuuskaupan bonusta ja olemme automatisoineet tuon bonuksen menemään tuolle matkatilille.

Lisäksi teemme vuoden mittaan erilaisia asioita yhdessä, josta tienaamme hiukan ylimääräistä. Myös nuo rahat käytämme matkustamiseen. Näillä kaikilla toimenpiteillä saamme kerättyä vuoden mittaan mukavan potin, jonka avulla käymme 2-3 kertaa vuodessa matkoilla. Kun matka on maksettu etukäteen, on reissussa paljon mukavampi olla tehdä spontaanejakin asioita. Silloin tietää, että tuo spontaani asia ei seuraa luottokorttilaskuna arkeen jälkikäteen maksettavaksi.

Tämä malli toimii meidän perheessämme, millainen toimisi sinulla?

Miten sinä lähtisit liikkeelle oman unelmasi toteuttamisessa?

Ensimmäinen askel, mitä unelmasi maksaa? Unelman muuttaminen tavoitteeksi alkaa sen hinnan selvittämisestä. Miten paljon rahaa tarvitset, ja minkä ajan kuluessa haluat saavuttaa sen?

Esimerkiksi: Unelmaloma perheesi kanssa, jonka hinta 3000 euroa.

Suunnitelma:

– Palkkapäivänä 100 euroa kuukaudessa vuoden ajan

– Kaupan bonuksia 50 euroa vuoden ajan

– Lisätöillä ja kirpputoritienesteinä 100 euroa kuukaudessa vuoden ajan

Seuranta ja joustavuus

Tehdessäsi suunnitelmaa muista, ettei suunnitelma ole kiveen hakattu, vaan vaatii jatkuvaa seurantaa. On tärkeää seurata edistymistäsi säännöllisesti ja päivittää suunnitelmaasi tarpeen mukaan. Ehkä tulosi kasvavat, ja voit säästää nopeammin, tai ehkä tulee yllätyksiä, jotka vaativat muutoksia suunnitelmaan. Tärkeintä on pysyä joustavana ja pitää katse tavoitteessa.

Aloita tänään

Unelmien ja budjetoinnin yhdistäminen ei ole monimutkaista, mutta se vaatii päätöksen. Valitse yksi itseäsi inspiroiva unelma, laske sen hinta ja tee yksinkertainen suunnitelma sen saavuttamiseksi. Pienillä askelilla voit rakentaa jotain suurta.

Muista, että unelmat ja taloudellinen realismi eivät ole toistensa vastakohtia. Ne edesauttavat toisiansa ja niiden avulla sinä voit rakentaa elämän, jossa sekä arki että tulevaisuus tuntuvat turvatuilta ja merkityksellisiltä.

Linkki puolen tunnin valmennusvideoon aiheesta: https://youtu.be/cwYuW7DZagc

Linkki ilmaiseen talouden suunnittelutyökaluun: Ilmainen budjetointityökalu