2024 Taloushaasteessa tämän viikkoisena aiheena meillä on, maksa itsellesi ensiksi. Mitä tämä tarkoittaa? Eikö kaikki sen tulo jonka saat ole tuloa juuri sinulle itsellesi? Niinhän sitä luulisi, mutta käytännössä näin ei todellakaan ole.
Jos sinä käytät kaikki sinun tulosi sinun tämänhetkisen elämän maksamiseen (asuminen, ruoka, liikkuminen yms…), silloin sinulle ei jää rahaa laitettavaksi sivuun tekemään töitä sinun taloudellisen tulevaisuutesi kehittämiseksi. Eli käytännössä maksat kaikille muille paitsi itsellesi.
Se raha jonka ”maksat itsellesi ensiksi”, eli laitat sivuun sinun arjen rahankäytöstäsi, on rahaa jonka sinä laitat tekemään töitä sinun vaurastumisesi eteen. Se on rahaa joka luo sinulle tulevaisuuteen valinnan vapautta tehdä elämässäsi asioita jotka sinä koet tärkeäksi.
Miksi raha kannattaa laittaa sivuun heti ensimmäiseksi kun saat tulosi?
Kun laitat sijoituksiin menevän rahan automaattisesti sivuun heti ensimmäiseksi, on vähän niin kuin et olisi tuota rahaa koskaan saanutkaan. Se on vähän niin kuin vero jonka maksat itsellesi ja tulevaisuudellesi. Silloin sinun ei tarvitse juurikaan kiinnittää koko asiaan ja opit hyvin nopeasti elämään ilman tuota rahaa. Eli sijoittaminen tapahtuu vähän niin kuin itsestään.
Jos sen sijaan päätät elää kuukauden ensiksi ja laitat sitten kuun lopussa sivuun sen rahan joka on tililläsi jäljellä. Siinä on parikin ongelmaan.
Ensinnäkin, sinä joudut miettimään rahankäyttöäsi koko kuukauden, että saisit jotain jäämään tilille kuun lopuksi. Toisin sanoen, joudut ajattelemaan rahaa ja säästämistä koko kuukauden tämän mahdollistamiseksi.
Toiseksi, kuun alussa sivuun siirretty raha on pieni osa sinun palkastasi. Siksi sen sivuun laittaminen ja sijoittaminen ei tunnu olevan niin suuri juttu, koska suurin osa tulostasi jää sinulle käytettäväksi. Mutta, jos ajatuksesi on laittaa sijoituksiin se raha joka on tililläsi kuun lopussa, se 100% siitä rahasta jonka mahdollistamiseksi olet tehnyt töitä koko kuukauden ajan. On luonnollista, että haluat saada jonkin palkinnon myös heti tuosta työstä.
Kolmanneksi, kuun alussa automaattisesti tapahtuva siirto sijoituksiin tapahtuu sananmukaisesti automaattisesti. Eli sinun ei tarvitse ajatella sitä. Mutta, kuun lopussa tilille jääneiden rahojen siirtäminen pitää tehdä tietoisesti. Siksi joudut joka kuukausi pään sisäiseen eipäs-juupas -väittelyyn itsesi kanssa, että sijoitatko rahan tulevaisuutta varten, vai teetkö sillä jotain mukavaa nyt heti. Ymmärrät hyvin, että tuollaisessa väittelyssä todennäköinen lopputulema on tämän hetken mielihyvän toteuttaminen.
Mitä itselle maksetulla rahalla tehdään?
Olemme aikaisemmassa jaksossa jo puhuneet mihin välttämättömien kulujen jälkeen jäävä ylijäämä kannattaa laittaa. Eli osa siitä laitetaan sijoituksiin joilla luodaan sitä valinnan varaa tulevaisuuteen.
Osa laitetaan säästöön luodaksemme taloudellisen puskurin joka pitää huolen, että olet turvassa tässä hetkessä.
Kolmas asia on investoida sinun osaamiseesi, eli kykyysi ansaita sekä edistää omaa kokonaisvaltaista hyvinvointiasi.
Neljäs asia on mukavuudet. Kun sijoitat osan rahan tulevaisuuteen on tärkeää huolehtia myös siitä, että nautit tässä hetkessä. Budjetoimalla tietyn osuuden rahasta mukavuuksiin huolehdit siitä, että myös matkasi kohti tulevaisuuden taloudellista hyvinvointia on mukava.
Näiden lisäksi on tärkeää laittaa myös tietty osuus hyväntekeväisyyteen, koska se antaa sinulle runsaan mielikuvan taloudestasi sekä sinun taloudellinen kasvusi edesauttaa merkityksellisyyttä elämässäsi.
Lopuksi
Se, että saat muodostettua sinun taloudestasi ylijäämäisen (sinun tulosi ovat suuremmat kuin välttämättömät elämisen kulusi) ja laitat säännöllisesti rahaa sivuun vaurastumista, tämän hetken turvaa, osaamisesi kehittämistä, elämisen mukavuuksia sekä hyväntekeväisyyttä varten, tulee vääjäämättä viemään sinua kohti taloudellista hyvinvointia.
Tärkeämpää kuin se, että kuinka paljon rahaa pystyt laittamaan sivuun on se, että ylipäätään aloitat laittamaan.
Kyllä, ideaalitilanne olisi se, että 50-60% tuloistasi riittäisi elämisen kuluihin ja sinulle jäisi 40-50% tuloistasi hyvinvointisi rakentamiseen. Mutta, hyvin harvalla meillä on tuohon mahdollisuus ainakaan aluksi.
Siksi moni jättää muutoksen toteuttamatta ajatellen, että sitten joskus tulevaisuudessa kun minulta jää rahaa ylitse. Tosiasia on, että aika harvalla meistä ongelmaksi asti jää rahaa ylitse. Siksi tärkeää on aloittaa vaikka pienillä summilla aluksi, mutta rakentaa toimintamallista säännöllinen rutiini.
Pikkuhiljaa pyrkii lisäämään sivuun laitettavan rahan määrää ja vauhdittamaan oman taloudellisen hyvinvoinnin kasvua.
#raha #vauraus #hyvinvointi #kasvu #talous #sijoittaminen #onnellisuus #maksaitsellesiensiksi #taloudellinenhyvinvointi #taloudellinenvapaus