Hyvin usein oletamme meidän rahankäyttömme ja ylipäätään toimintamme taloudessamme olisi järkevää ja tietoista. Todellisuus on jotain ihan muuta.
Sinun tunteesi ohjaavat sinun rahankäyttöäsi huomattavasti enemmän kuin ajatuksesi. Sen myötä sinun tuloksesi rahan kanssa johtuvat enemmän sinun tunteistasi ja niihin vaikuttavista uskomuksista ja mielikuvista kuin tietoisesta ajattelusta.
Impulsiivisuus rahan kanssa toimiessa
Daniel Kahnemanin käyttäytymistaloustieteen tutkimukset osoittavat, kuinka meillä on kaksi erilaista ajattelutapaa: nopea ja hidas. Nopea ajattelu on intuitiivista ja emotionaalista, ja se ohjaa usein impulsiivisia ostopäätöksiä. Esimerkiksi kaupassa käydessä saatamme ”palkita” itsemme pitkän päivän päätteeksi, ja tehdä heräteostoksia, jotka tuovat välitöntä tyydytystä – kuten suklaata kassan yhteydessä olevasta hyllystä. Yksi suklaapatukka ei tee kesää, mutta tämän kaltainen tilanne arjessa on yksi yleisimmistä syistä budjetin pettämiselle.
Lohtushoppailu on toinen esimerkki impulsiivisesta rahankäytöstä. Kun koet negatiivisia tunteita, kuten surua tai yksinäisyyttä, saatat käyttää shoppailua keinona tuntea olosi paremmaksi. Valitettavasti tällainen käyttäytyminen johtaa harvoin pitkäaikaiseen onnellisuuteen ja saattaa pahimmillaan johtaa taloudellisiin vaikeuksiin.
Harkittu rahankäyttö
Kun käytät hitaampaa ajattelua, voit suunnitella talouttasi ja tehdä harkittuja päätöksiä. Tämä tarkoittaa, että otat aikaa miettiäksesi mitä tavoitteita sinulla on, ja mitä sinä haluat rahan kanssa elämässäsi saavuttaa. Noiden tavoitteiden ja suunnitelmien pohjalta voit punnita rahasi investoit ja miten ne soveltuvat sinun pitkä ajan tavoitteisiin.
Tekemällä selkeät suunnitelmat ja seuraamalla niiden toteutumista voit edistää suunnitelmallisuuden lisääntymistä taloudessasi. Tietoisuus omasta toiminnasta antaa mahdollisuuden vähentää impulsiivisuutta ja lisätä tietoista oman talouden kehittämistä.
Rahatarina ja omat uskomukset
Jokaisella meistä on oma rahatarinamme – käsitys siitä, mitä raha merkitsee ja miten sen tulisi vaikuttaa omaan elämäämme. Tämä tarina on muovautunut vuosien varrella kokemustemme, kasvatuksemme ja ympäröivän kulttuurin perusteella.
Sinun uskomuksesi rahaan liittyen, olivatpa ne tiedostettuja tai alitajuisia, ohjaavat sinun rahankäyttöäsi syvällisellä tasolla.
Negatiiviset ja positiiviset ajatukset
Negatiiviset ajatukset, kuten pelko tulevaisuudesta tai uskomus, ettet voi vaikuttaa omaan elämääsi, voivat johtaa passiivisuuteen sijoittamisessa ja taloudellisessa suunnittelussa. Jos sinä et usko, että sinulla on mahdollisuus vaikuttaa omaan taloudelliseen toimintaasi ja sen myötä tuloksiisi, on hyvin todennäköistä, ettet uskalla luoda tavoitteita saati suunnitelmia niiden toteuttamiseksi.
Toisaalta, kun näet tulevaisuuden valoisana ja uskot, että voimme vaikuttaa omaan taloudelliseen hyvinvointiisi, olet todennäköisemmin aktiivinen säästämään ja sijoittamaan. Optimismi voi inspiroida sinua asettamaan kunnianhimoisia tavoitteita ja työskentelemään niiden saavuttamiseksi.
Sinun rahatarinasi, käsityksesi rahasta, sen käytöstä sekä itsestäsi rahan kanssa toimijana ohjaavat sinun taloudellista toimintaasi ja sen myötä tuloksiasi taloudessasi.
Miten toimia jatkossa
Aloita seuraamalla aktiivisesti rahankäyttöäsi ja huomaa, miten eri tunnetilat vaikuttavat kulutuskäyttäytymiseesi. Kirjaa ylös, milloin ostat impulsseja seuraten ja milloin päätöksesi ovat harkittuja. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, mitkä tunteet ovat yhteydessä rahankäyttöösi.
Luo itsellesi budjetti ja seuraa sen toteutumista. Tulet varmasti tekemään alussa virheitä ja toteumasi ei todellakaan näytä siltä, miltä budjetissa suunnittelit. Ainoa keino jolla voit kehittyä paremmaksi, on aloittaa ja jatkaa työtä vastoinkäymisistä huolimatta.
Määritä selkeät, konkreettiset tavoitteet taloudellesi. Olipa kyseessä velkojen maksaminen, säästäminen unelmiesi matkaa varten tai eläkesijoittaminen, selkeät tavoitteet auttavat sinua pysymään kurssilla. Laadi suunnitelma siitä, miten aiot saavuttaa nämä tavoitteet, ja palaa säännöllisesti siihen miten ne ovat toteutuneet.
Kaikista tärkein asia on kuitenkin uskoa sinuun itseesi ja kykyysi saavuttaa sinun unelmasi. Se, mikä on tilanteesi tänään, saati mitä se on ollut menneisyydessä, ne eivät määritä sitä mitä sinä voit saavuttaa tulevaisuudessa.
Uskalla unelmoida ja mieti miten sinusta voit tulla siksi henkilöksi joka nuo sinun unelmasi toteuttaa.
Linkki puolen tunnin videoon aiheeseen liittyen: https://youtu.be/yfd9-Z5jXgk