Sijoitussuunnitelma

Mikäli sinä haluat saavuttaa parempia tuloksia taloudessasi ja edetä kohti taloudellista hyvinvointia, kannattaa sinun valjastaa raha tekemään töitä sinun taloudellisen kehityksesi puolesta. Jotta raha osaa toimia sinun tavoitteesi mukaisesti, tulee sinun tehdä sille suunnitelma.

2024 Taloushaasteen tässä jaksossa puhumme sijoitussuunnitelmasta ja sen sisällöstä.

1. Tavoite

Matka kohti taloudellista hyvinvointia alkaa selkeiden tavoitteiden asettamisesta. Tavoitteiden kannattaa olla laadullisia tavoitteita, eli ne kertovat sen mitä sinä haluat elämässäsi sijoitustesi tuotolla mahdollistaa.

Tavoitteita voivat olla:

  • Lisätulo: Voit tavoitella lisätuloja sijoituksistasi, jolloin ne tuovat kuukausittaisen ylijäämän talouteesi. Tämä lisää taloudellista vapautta, eli et ole riippuvainen yksin päätulostasi vaan sinulla on turvaa myös mahdollisten yllätysten varalle.

  • Varallisuuden kasvattaminen ja perinnön jättäminen: Sijoittamalla pitkäjänteisesti voit kasvattaa varallisuuttasi merkittävästi ja luoda ylisukupolvellista vaurautta.

  • Taloudellinen riippumattomuus: Monille tavoitteena on saavuttaa tila, jossa päivittäinen työnteon tarve ei enää määrittele elämää. Silloin sinulla on valta päättää mitä ajallasi teet. Se voi olla vaikkapa hyväntekeväisyyttä, vapaaehtoistyötä, lasten kanssa kotiin jäämistä tai taiteen luomista.

  • Eläke: Sijoittaminen eläkettä varten varmistaa, että voit nauttia eläkepäivistäsi taloudellisesti turvattuna.

  • Oman kakkoskodin tai jonkin muun suuremman hankinnan toteuttaminen: Sijoitustuotoilla voit kerryttää pääomaa esimerkiksi kakkoskodin hankintaa varten jostain lämpöisestä maasta.

  • Merkityksellisyys ja hyväntekeväisyys: Voit sijoitustesi tuotolla auttaa sinulle tärkeitä ja merkityksellisiä tahoja. Voit esimerkiksi mahdollistaa lähipiirisi tavoitteiden saavuttamista tai tukea jotain itsellesi tärkeän toimijan toimintaa.

2. Mitä tavoite tarkoittaa käytännössä

Mietin mitä tavoitteesi tarkoittaa käytännössä. Tavoitteletko esimerkiksi kuukausittaista lisätuloa jolloin sinun kannattaa sijoittaa sellaiseen omaisuuslajiin tai kohteeseen joka tuottaa tuloa. Vai haluatko esimerkiksi rahoittaa kakkoskodin oston jostain lämpöisestä vanhuuden päiviäsi varten. Silloin sinun kannattaa sijoittaa kohteeseen joka kasvattaa arvoa ja on realisoitavissa kerralla, kun kodin hankinta on ajankohtainen.

3. Mistä rahat sijoittamiseen

Sijoittamisen aloittaminen vaatii taloudellista tilaa:

  • Ylijäämäinen talous: Analysoi taloutesi ja tee tarvittavat muutokset, jotta voit aloittaa säästämisen ja sijoittamisen. Tämä on mielestäni yksi oman talouden kehittämisen avaintekijöitä.

  • Säästösumma: Päätä, kuinka paljon voit säästää ja sijoittaa säännöllisesti.

  • Suuremmat summat: Harkitse suurempia, yksittäisiä sijoituksia, jos taloudellinen tilanteesi sen sallii.

  • Sijoitusten turvaaminen: Riskienhallinta on tärkeää. Ensinnäkin sinun kannattaa hajauttaa sijoituksesi, mutta myös kerätä itsellesi taloudellinen puskuri. Jos laitat kaikki liikenevät rahat sijoituksiin, on riski, että taloudellisen yllätyksen sattuessa joudutkin realisoimaan sijoituksiasi saadaksesi käteistä taloutesi tueksi.

4. Millaista riskiä siedät

Selkeytä itsellesi millaista riskiä sinä siedät. Jos sijoitustesi aikahorisontti on pitkä, ja varsinkin jos se ei ole sidottu johonkin tiettyyn päivämäärään, voit ottaa isomman riskin kuin, että aikasi olisi tarkemmin rajattu.

Selkeyttäessäsi itsellesi riskinsietokykysi helpotat sinulle oikeiden omaisuuslajien sekä sijoitusinstrumenttien valintaa.

5. Miten sijoitat

Sijoitusstrategiasi voi olla passiivinen tai aktiivinen:

  • Kuukausittainen säästäminen: Säännölliset sijoitukset esimerkiksi indeksirahastoihin voivat olla tehokas tapa kerryttää varallisuutta. Tämä mahdollistaa sijoittamisen automatisoinnin jolloin pystyt paremmin välttämään pään sisäisen eipäs-juupas-väittelyn siitä, että onko tässä kuussa varaa sijoittaa vaiko ei.

  • Aktiivinen kaupankäynti: Jos sinulla on enemmän aikaa ja osaamista, voit opetella nopeatempoisempaa ja aktiivista kaupankäyntiä.

6. Mihin sijoitat

Lähde liikkeelle sinulle tutuimmasta ja sinua kiinnostavasta omaisuuslajista ja sijoituksesta. Kun kokemus karttuu, kannattaa sinun opiskella myös muita omaisuuslajeja jolloin osaat myös hajauttaa sijoituksesi paremmin.

Sanonnan mukaan hajauttaminen on sijoittamisen ilmainen lounas. Sinun kannattaa hajauttaa sijoituksesi ajallisesti, eri omaisuuslajien kesken sekä omaisuuslajien sisällä. Hajauta sijoituksia myös maantieteellisesti ja toimialoittain.

7. Seuranta ja suunnitelma muutosten ja yllätysten varalle

Sijoitussuunnitelmasi ei ole kiveen hakattu. Seuraa aktiivisesti sijoitustesi kehitystä ja ole valmis tekemään muutoksia suunnitelmaan tarpeen mukaan:

  • Seuranta: Päätä, kuinka usein tarkistat sijoitustesi tilan ja miten reagoit mahdollisiin muutostarpeisiin. Kuvitellaan vaikka, että olet hajauttanut sijoituksesi tasan neljän omaisuuslajin kesken (eli jokaisessa on 25% sijoitussalkkusi arvosta). Markkina muuttuu, yksi omaisuuslajeista laskee jolloin sen osuus putoaa 15 prosenttiin. Samaan aikaan toinen nousee kasvaen 35 prosenttiin. Miten toimit, myytkö noussutta omaisuuslajia ja ostat sillä rahalla edullisesti laskenutta. Vai mitä teet?

8. Mitä sinun pitää osata toteuttaaksesi suunnitelmasi

Osaamisen ja tiedon kerääminen on sijoittamisen perusta. Se, että et tiedä tällä hetkellä miten suunnitelmasi teet ja toteutat, se ei estä suunnitelmasi toteutumista. Sinun tulee vain selkeyttää itsellesi:

  • Mitä sinun pitää opetella lisää, että menestyisit omien sijoitustesi kanssa ja etenisit kohti sinun unelmiasi? Mistä tuota tietoa saat ja miten sen saavutat?

  • Mistä löydät ihmisiä, jotka ovat jo haluamasi tavoitteet saavuttaneet ja/tai osaavat toimia valitsemillasi markkinoilla ja sijoitusinstrumenttien kanssa?

9. EXIT

Jokaiseen sijoitussuunnitelmaan tulisi sisältyä exit-strategia, eli suunnitelma siitä, milloin ja miten irrottaudut sijoituksista. Tämä voi olla tarpeen, jos tavoitteesi muuttuvat, tarvitset varoja ennakoimattomien menojen kattamiseen tai haluat varmistaa voittojen kotiuttamisen.

Lopuksi

Tässä artikkelissa esitetyt sijoitussuunnitelman yhdeksän askelmaa antavat sinulle kattavan pohjan mistä lähteä liikkeelle oman sijoitussuunnitelmasi laatimisessa. Suosittelen kuitenkin sinun perehtyvän aiheeseen lisää ja käyttävän aikaa sen laatimiseen.

Samaan aikaan kannattaa muistaa, että sijoittamisen aloittamisessa olennainen asia on juuri se aloittaminen. Sinun ei kannata jäädä hiomaan suunnitelmaasi täydelliseksi, sillä sitä se ei tule koskaan olemaan. Tärkeintä on lähteä liikkeelle. Tästä syystä kannattaa myös muistaa, että suunnitelma ei ole hakattu kiveen, vaan sitä voi tarvittaessa muuttaa ja sopeuttaa.

Muista, että sijoittaminen on matka, joka vaatii kärsivällisyyttä, oppimista ja joustavuutta.

Linkki valmennusvideoon aiheesta: https://youtu.be/ONnYi4ucqMk

Loma

HUOM! Vaurautta ja Hyvinvointia -podcast sekä 2024 Taloushaaste lomailevat viikot 26 ja 27. Palataan aiheisiin taas viikolla 28. Mukavaa ja aurinkoista kesää sinulle.