Ylijäämäinen talous

Puhuttaessa oman talouden kehittämisestä ja pyrkimyksestä vaurastua, kuulee hyvin usein, että kehittämisen vaatimuksena on ylijäämäinen talous. Mutta, mitä tuo ylijäämäinen talous oikein tarkoittaa?

Ylijäämäinen talous tarkoittaa sitä, että sinun kulusi ovat pienemmät kuin sinun tulosi, tai vastaavasti, sinun tulosi ovat suuremmat kuin sinun menosi. Kuulostaa samalta asialta, mutta näiden kahden vaihtoehdon välillä on hyvin suuri psykologinen ero.

Useimmille meistä on opetettu, että reitti kohti vaurautta kulkee kulujen pienentämisen ja joka asiassa säästämisen kautta. Eli saavuttaaksesi taloudellisen hyvinvoinnin sinun tulee ensiksi kurjistaa elämääsi vuosien, ehkä vuosikymmentenkin ajan. Sitten vasta hamassa tulevaisuudessa, kun sinulla on riittävä varallisuus koossa, sitten voit taas alkaa nauttimaan elämästä ja kuluttaa rahaa myös mukaviin asioihin.

No, ymmärrät varmaan miksi tämä ajatus vuosien kurjuudesta ei varsinaisesti houkuttele ihmisiä. Sen sijaan ajatellaan, että elämä on tässä ja nyt, eletään täysillä vaikka sitten velaksi.

Toinen vaihtoehto, eli tulojen kasvattaminen kuluja suuremmaksi johtaa samalla sinun taloutesi kasvuun. Tavallaan, mutta ei sekään automaattisesti tarkoita sitä, että sinun taloutesi muuttuisi ylijäämäiseksi. Hyvin usein meidän kulumme kasvavat samaan tahtiin kuin tulomme. Eli, sinun tulojesi noustua myös elämäsi kallistuu.

Mutta, miten oikeasti saavutat ylijäämäisen talouden? Siihen on neljä keinoa ja näitä kaikkia kannattaa toteuttaa yhtaikaa.

  1. Kulujen seuranta, eli tarkastella minne rahasi oikeasti menevät. Onko siellä sellaisi asioita jotka eivät oikeasti tuo sinulle kestävää nautintoa, vaan ennemmin ovat esimerkki rahan valumisesta sormien läpi ihan huomaamattasi.

  2. Tulojen kasvattaminen, eli löytää keino luoda lisäarvoa joka mahdollistaa antaa enemmän saadaksesi enemmän. Tämä voi tarkoittaa kehitystä omassa työssäsi, mutta aivan yhtä hyvä vaihtoehto on löytää sivubisnes, eli sellainen tapa jolla sinä autat muita ja nautit itse tekemisestä.

  3. Vastuiden pienentäminen, eli tarkastella kriittisesti sinun elämääsi ja ympäristöäsi. Niin kuin sanoin, useimmiten elämisen kulut kasvavat samaa tahtia kuin tulomme kasvavat. Onko näin tapahtunut sinulle? Onko sinulla sellaista omaisuutta joka aiheuttaa sinulle kuluja, mutta eivät varsinaisesti tuo sinulle lisäarvoa?

  4. Varojen ostaminen, eli hankkia sellaista omaisuutta tai sijoituksia jotka tuovat sinulle lisää tuloa. Kun sijoitat tuon tulon ja ostat sillä lisää varoja, kiihdytät omaa vaurastumistasi ja ylijäämäisen talouden kehittymistä.

2024 Taloushaasteen tavoitteena on auttaa sinua saavuttamaan parempia tuloksia taloudessasi, mutta niin, että myös tuo matka kohti taloudellista hyvinvointia on mukava. Eli tavoitteena ei ole kurjistaa sinun elämääsi, vaan neuvoa sinulle, miten toteutat muutoksen tavalla joka mahdollistaa vaurastumisen ja samaan aikaan mukavan elämän.

Talouden kehittämien toimii käytännössä samalla tavalla kuin esimerkiksi oman fyysisen hyvinvoinnin kehittäminen. Jos sinulla on syystä tai toisesta johtuen enemmän takamatkaa ja olet syvässä ahdingossa, ymmärtänet hyvin, että myös muutoksen toteuttaminen ja hyvinvoinnin saavuttaminen vaatii enemmän kuin sellaiselta jolla asiat ovat lähtökohtaisesti ok. Mutta, tuo muutos on sinulle mahdollista ja haluan olla sinulle tuolla matkalla tukena.

Muutos lähtee liikkeelle pienin askelin. Mitenkä pienin? Niin pienin, että voit olla varma tuon askeleen onnistumisesta. Ja, vaikka välillä tulisi taka-askelia, ne eivät pilaa itse muutosta, vaan kuuluvat asiaan. Nyt on vasta viikko 4 menossa, vuoden loppuun on vielä pitkä matka. Tuon matkan aikana ehdit oppimaan paljon ja huomaat vuoden lopussa saavuttaneesi asioita joita et pitänyt etukäteen mahdollisena.

Linkki tämän viikon teemavideoon: https://youtu.be/twT1Lr5rxx4