Rahankäytön arvottaminen

2024 Taloushaasteessa aiheena tällä viikolla on sinun rahankäyttösi arvottaminen. Eli opi käyttämään rahaa niin, että parannat omaa elämänlaatuasi ja samaan aikaan säästät rahaa, joka auttaa sinua kohti taloudellista hyvinvointia.

Yleensä ensimmäinen neuvo, jonka saat halutessasi kehittää omaa talouttasi ja vaurastua, on kaikkien mukavien asioiden lopettaminen. Sinua neuvotaan elämään mahdollisimman nuukasti tulevat vuodet tai vuosikymmenet, laittaa kaikki mahdollinen raha sijoituksiin ja sitten vuosien kuluttua, kun sinulla on riittävä sijoitusomaisuus, voit taas elää normaalisti ja nauttia sijoitustesi tuotoista.

Ymmärrät varmaan, että tuollainen vuosia kestävä elämän kurjistaminen ei varsinaisesti houkuta ketään. Meistä jokainen elää täällä vain kerran, siksi et voi elää vain tulevaisuuden tavoitteita varten. Elämänlaadulla on aivan yhtä suuri merkitys tänään kuin taloudelliset tavoitteesi saavutettuasi.

On totta, että vaurastuminen vaatii taloudellista suunnittelua ja joistain asioista luopumista. Mutta, sinä voit itse vaikuttaa siihen mistä asioista luovut. Olet varmasti kuullut sanonnan, että ”vähemmän on enemmän”. Tämä vanha viisaus pitää erityisen hyvin paikkansa, kun puhutaan rahan käytöstä ja siitä, miten se vaikuttaa sinun onnellisuuteesi ja elämänlaatuusi.

Pareto-periaate (tunnetaan myös 80/20-sääntönä), opettaa sinua tunnistamaan ne oikeasti sinulle tärkeät 20 prosenttia toiminnoista, jotka tuottavat 80% sinun tuloksistasi. Toisin sanoen, tunnistamalla ne 20% asioista jotka lisäväät hyvinvointia ja nostavat elämänlaatuasi, panostamalle niihin saat 80% haluamistasi tuloksista.

Kuvittele tilanne elämässäsi, on viikonloppu ja sinulla on kulunut kyseisen viikon aikana 200 euroa rahaa erilaisiin hankintoihin. Nyt sinun pitäisi ulkomuististasi miettiä, että mitä kaikkea olet kuluneen viikon aikana hankkinut. Hyvin todennäköisesti et pysty muistamaan kuin pienen osan ostoistasi. Eli, kaikki nuo ostot, joita et edes muista parin päivän jälkeen, ovatko ne mielestäsi olleet sinulle tärkeitä ja edistäneet sinun elämänlaatuasi? Vai ovatko ne sellaista rahankäyttöä, että siitä luopumalla et varsinaisesti jää paitsi mitään ja säästät samalla rahaa esimerkiksi sijoitettavaksi?

Ota sinun tiliotteesi esille ja tutustu sinun numeroihisi – onko siellä sellaisia ostoja, jotka eivät varsinaisesti ole sinulle tärkeitä vaan ennemminkin tottumuksesta tai ajattelemattomuudesta tehtyjä hankintoja.

Samaan aikaan mieti mitkä taas ovat sellaisia hankintoja, jotka ovat oikeasti sinun arvojesi mukaisia ja joita sinä haluat vahvistaa myös tulevaisuudessa. Panosta edelleen niihin ja tee mukavia sekä sinulle tärkeitä asioita.

Selvittämällä itsellesi mitkä sinulle ovat ne 20% asioista ja rahankäytöstä jotka tuovat 80% nautinnosta ja rahankäytöstä saadusta arvosta, parannat omaa elämänlaatuasi ja samalla mahdollistat rahan säästämisen asioista jotka eivät vie sinua lähemmäksi tavoitteitasi.

Muistathan, että taloudellinen hyvinvointi ei ole pelkästään sitä, paljonko sinulla on rahaa pankissa. Se on myös kykyä käyttää rahaa tavalla, joka tuo sinulle todellista iloa ja tyytyväisyyttä.

Linkki puolen tunnin valmennusvideoon aiheesta: https://youtu.be/rKnqRyOVHFw