Vastuu on voimaannuttavaa

Oman talouden hallinta voi tuntua monimutkaiselta ja stressaavalta, mutta yksi tärkeimmistä askeleista kohti taloudellista vapautta on vastuun ottaminen omasta taloudesta. Tämä ei tarkoita syyllisyyden kantamista, vaan sen hyväksymistä, että omat päätökset vaikuttavat tulevaisuuteen.

2024 Taloushaasteen tämän kertaisessa jaksossa puhumme vastuun ottamisesta, siitä miksi se on niin tärkeää, miksi se on pelottavaa mutta samaan aikaan myös voimaannuttavaa. Puhumme myös siitä, miten sinä voit käytännössä toteuttaa vastuuta omalla matkallasi kohti sinun tavoitteidesi toteutumista.

1. Mitä vastuu omasta taloudesta tarkoittaa?

Vastuun ottaminen omasta taloudesta tarkoittaa sitä, että tunnustat olevasi oman taloutesi hallitsija. Se ei ole vain velvollisuutta maksaa laskut ajallaan, vaan se on tietoista päätöksentekoa, jonka tarkoituksena on parantaa taloudellista tilannettasi ja luoda turvaa tulevaisuutta varten.

Vastuun ottaminen tarkoittaa sitä, että sinä otat oman taloutesi ruorista kiinni ja ohjaat sitä kohti sinun tavoitteitasi sen sijaan, että ympäristötekijät ja olosuhteet ohjaisivat sinua ja elämääsi.

2. Vastuu ei ole syyllisyyttä

Monet karttavat ajatusta vastuusta, koska he yhdistävät sen syyllisyyteen. Ajatus vastuusta voi tuntua pelottavalta, koska se helposti herättää syyllisyyden tunteita nykytilanteesta. Jos taloudellinen tilanne ei ole sitä, mitä toivoisit, on totta, että sinun menneisyyden valinnoillasi ja toimillasi on todennäköisesti merkittävä vaikutus siihen, missä nyt olet.

Vastuun ottaminen ei kuitenkaan tarkoita itsensä syyllistämistä, vaan se on keino ottaa ohjat käsiin. Sinun nykyinen tilanteesi, saati menneisyytesi, ei määritä sitä, millainen sinun tulevaisuutesi voi olla. Sen määrität sinä itse. Vastuun otto tarkoittaakin sitä, että hyväksyt tämänhetkisen tilanteesi ja päätät tehdä muutoksia sen parantamiseksi. On täysin luonnollista, että menneet päätökset ovat vaikuttaneet nykytilanteeseesi, mutta syyllisyydessä vellominen ei vie asioita eteenpäin. Sen sijaan vastuu antaa sinulle vallan muuttaa tilannetta.

3. Miksi vastuun ottaminen voi olla pelottavaa?

Vastuun ottaminen taloudesta voi tuntua pelottavalta, koska se vaatii sitoutumista. Kun päätät ottaa vastuun ja ryhdyt toimiin, olet samalla myös vastuussa siitä, jos asiat eivät suju suunnitelmien mukaan. Tämä voi herättää epäonnistumisen pelkoa, joka voi estää sinua yrittämästä muutosta. Pelko siitä, että jos asiat eivät menekään hyvin, epäonnistuminen on omalla vastuullasi, on yksi suurimmista esteistä muutoksen tiellä.

4. Vastuun ottaminen on voimaannuttavaa

Ottaessasi vastuun sinun taloutesi muuttamisesta, se tarkoittaa sitä, että sinun tulevaisuuden unelmiesi toteutuminen ei ole ympäristötekijöiden ja sinua ympäröivän maailman muuttumisesta, vaan se on sinun omissa käsissäsi. Eli sinä itse päätät, että mitä sinä elämässäsi teet ja mitä asioita toteutat.

Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö matkalle mahtuisi epäonnistumisia. On tärkeää ymmärtää, että epäonnistuminen on luonnollinen osa prosessia, eikä se tarkoita lopullista epäonnistumista. Epäonnistumiset ovatkin osa oppimisprosessia ja auttavat sinua tekemään parempia päätöksiä tulevaisuudessa. Ottamalla vastuun otat myös vallan muuttaa suuntaa tarvittaessa.

5. Miten vastuun ottaminen tapahtuu käytännössä?

Tee päätös

Vastuun ottaminen lähtee liikkeelle päätöksestä muuttaa talouttasi. Eli päätöksen tekeminen on se ensimmäinen askel, josta muutos lähtee liikkeelle. Tietyllä tapaa voi sanoa, että päätöksen tekeminen on itsessään vastuun kantamista. Koska se konkretisoi vastuun ottamisen muutoksestasi.

Kartoita nykytilanne

Seuraava askel on nykytilanteesi selkeyttäminen. Et voi luoda suunnitelmaa tavoitteidesi saavuttamiseksi jos sinulla ei ole tiedossa sitä, mistä lähdet liikkeelle. Selkeyttäminen tarkoittaa tulojen, menojen, velkojen ja säästöjen tarkkaa kartoittamista. Kun tiedät, mistä rahasi tulevat ja mihin ne menevät, voit alkaa tehdä tietoisia päätöksiä taloudelliseen tilanteeseesi liittyen.

Mikäli haluat tähän lähtötilanteen kartoitukseen ja suunnitelman tekemiseen apua, voit käyttää sinulle tekemääni ilmaista excel-pohjaista työkalua. Työkalun löydä täältä: Ilmainen budjetointityökalu

Aseta tavoitteet

Kun olet kartoituksen avulla saanut selkeän kuvan taloudellisesta tilanteestasi, seuraava askel on asettaa konkreettiset tavoitteet. Tavoitteet auttavat sinua pitämään fokuksen siinä, mitä haluat saavuttaa, ja antavat suuntaa tekemillesi päätöksille.

Tavoitteiden tulisi olla selkeitä, mitattavia ja realistisia. Esimerkiksi, jos tavoitteesi on säästää hätävararahasto, aseta selkeä summa ja aikataulu sille, milloin haluat saavuttaa tämän tavoitteen. Jos tavoitteenasi on maksaa velkaa, laadi suunnitelma siitä, kuinka paljon rahaa voit kuukausittain ohjata velkojen lyhentämiseen.

Luo suunnitelma

Suunnitelman laatiminen auttaa sinua pitämään taloudellisen tilanteesi hallinnassa ja varmistamaan, että otat vastuuta päätöksistäsi. Suunnitelman tulisi olla joustava, jotta voit mukauttaa sitä tarvittaessa, mutta samalla sen tulisi ohjata sinua kohti tavoitteitasi.

6. Lopuksi

Mielestäni vastuun ottaminen taloudesta ei ole meidän jokaisen velvollisuus, vaan ennemminkin mahdollisuus, eli mahdollisuus saavuttaa itselle tärkeät asiat tulevaisuudessa. Se on voimaannuttava työkalu joka ottaa sinun unelmiesi toteutumisen sinun omiin käsiisi ja hallintaasi. On totta, että matkalle mahtuu varmasti erilaisia vastoinkäymisiä ja haasteita, mutta sinun taloutesi ruori on sinun omissa käsissäsi. Muista, pienilläkin muutoksilla voit saavuttaa suuria tuloksia pitkällä aikavälillä.

Linkki puolen tunnin valmennusvideoon aiheesta: https://youtu.be/dCrSw1lGiA8

#raha #vauraus #hyvinvointi #menestys #talous #onnellisuus #sijoittaminen #valmennus #vastuu #voimaantuminen