Kirjoittaja: Aki Hintsa oli suomalainen lääkäri, joka uransa aikana työskenteli mm. lähetyslääkärinä Afrikassa sekä huippu-urheilijoiden lääkärinä. Parhaiten Hintsa tunnetaan Formula ykkösissä huippukuljettajien kanssa tekemästään työstä. Uransa aikana Hintsa kehitti hyvinvointimallin jota voidaan käyttää osana huippu-urheilijoiden valmennusta matkalla huipulle, yritysjohdon tukena heidän elämässään haastavan työn kuormituksessa, mutta yhtälailla kenen tahansa tavallisen ihmisen apuna hänen pyrkiessään kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Kirjassaan Voittamisen anatomia, kuvataan Hintsan elämää ja uraa, niitä asioita jotka ovat olleet vaikuttamassa hänen luomansa hyvinvointimallin syntyyn. Hän teki ison osan urastansa töitä formulamaailman ja yritysmaailman huippumenestyjien kanssa, mutta hänen opetuksensa oli, että menestys on hyvinvoinnin sivutuote. Toisin sanoen, ilman kokonaisvaltaista hyvinvointia ei ole menestystä. Hintsan tavoitteena oli saada luotua malli jonka avulla ihminen voi ajasta ja paikasta riippumatta ottaa hyvinvointinsa haltuun.
Kirjassa kerrotaan Hintsan yhteistyöstä useamman formulakuljettajan sekä yritysjohtajan kanssa. Noita asiakastapauksia käytetään hänen luomansa hyvinvointimallin kuvaamiseen kertoen samalla mielenkiintoisia ja henkilökohtaisiakin asioita meidän kaikkien tuntemien kuljettajien elämästä. Tämä lisää kirjan mielenkiintoisuutta ja samalla käytännön esimerkit auttavat ymmärtämään Hintsan hyvinvointimallia ja sen toimintaa käytännössä.
Hintsa esittää menestyksen perustan kolmikehäisenä ympyränä.
Ympyrän sisuksen muodostaa core, eli vastaus seuraaviin kolmeen ydinkysymykseen:
1. Tiedätkö kuka sinä olet?
Monta kertaa meidän omissa ajatuksissamme meidän identiteettimme perustuu meidän saavutuksiimme, sosiaaliseen statukseen, olosuhteisiin ja työhön/koulutukseen. Näissä on se riski, että jos määrittelemme itsemme vaikkapa työmme ja asemamme perusteella, mitä tapahtuu meidän identiteetillemme, jos saamme vaikkapa potkut työstämme. Mikä ja kuka me olemme sen jälkeen?
Hintsan mukaan vahva identiteetti perustuu tekijöihin, joita meiltä ei voida ottaa pois, eli meidän arvoihimme. Silloin kun olemme tietoisia arvoistamme, osaamme rakentaa elämäämme, arkeamme ja valintojamme niiden mukaisesti. Silloin elämme itsemme ja arvojemme näköistä elämää, eli olemme oma itsemme.
2. Mitä sinä haluat?
- Oletko sinä tyytyväinen siihen mihin käytät aikaasi?
- Ovatko tavoitteesi pysyviä, vai vaihtuvatko ne usein?
- Vaikuttavatko muiden ihmisten päätökset ja valinnat omiisi?
- Tiedätkö mitä kohti haluat edetä elämässäsi?
Tämän päivän hektisessä maailmassa on riski, että meiltä katoaa selkeys ja omien arvojemme mukainen tavoitteellisuus elämästämme. Arki eri velvollisuuksineen vetää meitä eri suuntiin ja saattaa jopa aiheuttaa turhautumista sekä pahimmillaan myös epäselvyyttä omien arvojemme ja oikeasti meille tärkeiden asioiden hahmottamisessa.
Vaikka meidän tulisi mennä eteenpäin elämässämme ja elää tavoitteellista elämää, tulee meidän kuitenkin muistaa huomata se hyvä mitä meillä on elämässämme juuri nyt. Toisin sanoen ei tule ajautua elämään sitkun -elämää.
3. Hallitsetko sinä elämääsi?
Hintsa kertoo havainneensa omissa valmennettavissaan, että heillä on olemassa selkeät arvot ja tavoitteet, mutta potevat huonoa omaatuntoa koska he eivät voi oikeasti elää niiden mukaisesti. Hän sanookin arvovalintojen monta kertaa vaativan kompromisseja ja itselle tärkeistä asioista luopumista vielä suurempien asioiden ja tavoitteiden hyväksi.
Muutos lähtee itsensä ja omien tavoitteiden tuntemisesta. Hintsan mukaan me voimme lisätä tietoisuutta viiden kohdan ajatusketjulla. Ensimmäiseksi meidän tulee huolehtia omasta motivaatiostamme. Vain motivoitunut ihminen voi tehdä muutoksia elämäänsä. Aito motivaatio ei kuitenkaan tule ulkoapäin vaan lähtee aina meistä itsestämme. Jotta voimme olla oikeasti motivoituneita, tulee meidän tietää mitä me haluamme. Tietääksemme meidän tavoitteemme, tulee meidän tuntea itsemme sekä meidän omat arvomme. Jotta voimme tavoitella haluamaamme muutosta, tulee meidän hallita omaa elämäämme.
Keskimmäinen kehä on sitoutuminen
Uloimmalla kehällä on hyvinvoinnin perustekijät, joita on kuusi:
1. Yleinen terveys
Hintsa kritisoi yleistä käsitystä terveydestä, joka vaikuttaisi olevan sairauden puuttuminen eikä oikeasti hyvinvoiva ja elinvoimainen olotila. Lääketiede hoitaa ihmisten oireita puuttumatta itse alkuperäiseen syyhyn mistä oireet johtuvat.
Yleisen terveyden kehittämiseksi:
- Selvitä ja hoidata akuutit vaivasi
- Selvitä mahdolliset perinnölliset riskitekijäsi
- Selvitä henkilökohtaiset riskitekijäsi (elintavat)
- Panosta ennaltaehkäisyyn
2. Biomekaniikka
Meidän elämänlaatuamme edistää huomattavasti jos meidän kehomme on sellaisessa kunnossa, että se mahdollistaa elinvoimaisen ja aktiivisen elämän. Siksi on tärkeää, että meidän lihaksistomme (ennen kaikkea keskikehon syvät lihakset) ovat hyvässä kunnossa.
- tarkista biomekaniikan toimivuutesi
- pidä huoli lihaskunnostasi
- keskity keskivartalon tukilihasten kuntoon
- venyttele
3. Palautuminen
Moni yritysmaailman huippumenestyjä tekee todella pitkiä työpäiviä. Jotta olisi mahdollista elää myös jonkinlaista henkilökohtaista elämää, tulee sillekin jäädä aikaa. Siksi moni tinkii unen määrästä, kun yrittää saada kaikki päivän tehtävät suoritettua. Ihmiskeho kestää vähäistä palautumista jonkin aikaa, mutta alkaa vääjäämättä alisuorittamaan. Toisin sanoen, univajeesta kärsivä henkilö saattaa tehdä pitkää päivää, mutta ei saa määrällisesti tai laadullisesti niin paljoa aikaiseksi kuin jos tekisi lyhyempää päivää, jolloin ehtisi nukkumaan pidempään.
Suurin osa ihmisistä tarvitsee keskimäärin 7,5-8,5 tuntia unta yössä. Hyvän unen laadun varmistamiseksi:
- Nuku riittävän pitkään
- Mene nukkumaan aina samaan aikaan
- Vältä valoa illalla
- Vältä ruutuaikaa illalla
- Rajoita alkoholin ja kofeiinin käyttöä
4. Ravinto
Ravinnon suhteen Hintsa noudattaa sitä samaa filosofiaa kuin hyvinvointimallissansa muutoinkin. Tavallisen ihmisen ei kannata lähteä noudattamaan huippu-urheilijan tinkimätöntä mallia, jossa koko muu elämä on alistettu tavoitteelle menestyä urheilussa mahdollisimman hyvin. Tinkimättömyyden sijaan tulee pystyä nauttimaan elämästä, antaa tilaa sosiaaliselle elämälle niin kauan, kunhan suurimman osan ajasta noudattaa terveellistä ruokavaliota.
Oikean ravitsemuksen löytämiseksi:
- löydä rytmisi
- syö prosessoimatonta ruokaa
- älä lähde kuureille
- syö sateenkaari päivässä
- rakasta vettä
- 80-20 pidä hauskaa
5. Fyysinen aktiivisuus
Fyysisen aktiivisuuden osalta Hintsa korostaan päivittäistä perusliikuntaa. Monta kertaa tämä tarkoittaa hyötyliikuntaa sekä arjen valintoja jotka laittavat meidät liikkumaan omassa normaalissa arjessamme. Eli meidän ei välttämättä tarvitse lähteä erikseen urheilemaan jos huolehdimme riittävästä määrästä hyöty- ja perusliikuntaa.
- Huolehdi, että saat riittävästi perusliikuntaa
- Tee aktiivisuudesta tapa – liiku säännöllisesti
- Liiku monipuolisesti
6. Energia
Hintsan mukaan meidän jokaisen kannattaa tarkastella sitä mihin arjessamme energiaamme sekä aikaamme käytämme. Hänen hyvinvointimalliinsa sisältyy pyramidi joka perustuu samaan ajatukseen kuin Maslown tarvehierarkia. Mallissa alimpana perustasona on meidän sosiaalinen ympäristömme, eli ihmissuhteet. Sen jälkeen tulee työympäristö ja näiden kahden varaan henkilökohtainen suoritustaso.
- miten prosentit menevät elämässäsi
- sosiaalinen ympäristö
- työympäristö
- henkilökohtainen suoritustaso
Yleensä kun puhutaan ihmisen hyvinvoinnin kehittämisestä ymmärretään hyvinvoinnin rakentuvan siihen liittyvien perustekijöiden summana. Toisin sanoen lasketaan yhteen eri osa-alueiden tilanne ja lopputuloksena saadaan summa, joka kuvastaa senhetkistä hyvinvoinnin tilaa. Hintsa kuitenkin ajatteli asiasta toisin. Hän laski kokonaishyvinvoinnin rakentuvan osiensa tulosta. Silloin jos jokin osa-alue on nolla, on myös lopputulos nolla. Jos jokin osa-alue on huomattavasti muita heikompi, vetää se koko yhteistuloksen heikoksi. Eli Hintsan malli korostaa sitä kokonaisuutta jossa kaikista osa-alueita tulee pitää kunnossa. Huipputulos yhdellä osa-alueella ei välttämättä muuta kokonaistulosta mihinkään suuntaan, sen sijaan pienikin kehitys kaikilla kuudella osa-alueelle näkyy heti kokonaisuudessa.
Hintsa ei usko täydellisen elämän tavoitteluun, vaan virheettömän suorituksen sijaan meidän tulisi tavoitella tasapainoa ja tarkoituksenmukaisuutta. Monta kertaa hyvinvoinnin lisääminen syntyy pienistä asioista ja valinnoista arjessa. Hintsan tavoitteena on perfektionistisen ja äärimmäisyyksiin menevän elämän sijasta tavoitella hyvinvointia, elämäniloa ja energiaa.
Kirjasta: Aki Hintsan sanoin, menestys on hyvinvoinnin sivutuote. Riippumatta siitä, että haluammeko vain nauttia omasta elämästämme ilman sen suurempia kasvutavoitteita, tai haluamme kasvaa ja pyrkiä kohti omaa potentiaaliamme, meidän elämänlaatumme rakentuu meidän hyvinvointimme varaan. Tämä kirja sisältää paljon asiaa ja kertoo miten me jokainen voimme kehittää omaa hyvinvointiamme. Samaan aikaan kirja on todella hyvin kirjoitettu ja viihdyttävä. Suosittelen jokaisen omasta elämästä ja hyvinvoinnista kiinnostuneelle lukijalle.