Harri Virolainen & Ilkka Virolainen: Onnistunut muutos

Kirja on kahden suomalaisen tohtorin Harri Virolainen & Ilkka Virolainen kirjoittama teos, joka auttaa sinua oman henkilökohtaisen muutoksesi toteuttamisessa. Varsinkin kirjan toisessa osassa oleva kolmetoista askelinen muutosmalli on erinomainen työkalu oman muutosprosessisi edistämiseksi ja haluamiesi tuloksien mahdollistamiseksi.

Kirjan sanoma on, että me jokainen voimme muuttaa elämäämme haluamaamme suuntaan. Muutos lähtee liikkeelle siitä, että otamme vastuun elämästämme ja oivallamme itse voivamme vaikuttaa omaan hyvinvointiimme sekä elämäämme. Opettelemalla uusia tapoja ajatella, uskomalla itseemme ja kykyymme muuttaa elämäämme sekä muuttamalla toimintaamme voimme luoda haluamamme tulevaisuuden.

”Oman elämänsuunnan muuttaminen lähtee itsensä muuttamisesta. Itsensä muuttaminen ei ole helppoa, mutta se on mahdollista. Se tarkoittaa, että henkilö kantaa vastuunsa kehityksestä sen sijaan, että pelkästään toivoisi kaiken onnistuvan. Se on uskoa siihen, että kukin ihminen voi muuttaa ja kehittää itseään sekä omaa elämäänsä.”

Kirja on jaettu kahteen osaan:

Ensimmäisessä osassa kuvataan sitä miksi muutos ei monestikaan onnistu (kirjan mukaan 90-98% uudenvuoden lupauksista ei toteudu), mutta myös yksinkertaisia tekijöitä joilla meistä jokainen pystyy toteuttamaan isompiakin muutoksia elämässämme

Muutoksen haasteet:

  • Vaikea päästää irti tutusta ja turvallisesta
  • Muutos aiheuttaa stressiä

Muutoksessa onnistumisen elementtejä:

  • Ulkoinen ja sisäinen motivaatio
  • Tehdään muutoksesta hauskaa
  • Monesti muutos aiheuttaa ketjureaktion, jolloin yksittäinen muutos johtaa suurempaan elämänmuutokseen
  • Muutosseminaarit sekä muutosta käsittelevät kirjat

Kirjan toisessa osassa kuvataan 13 askeleen muutosmalli, eli kolmetoista konkreettista asiaa jotka toteuttamalla edesautat omaa elämänmuutostasi. Mitä useamman noista askelista pystyt toteuttamaan, sitä todennäköisemmäksi teet onnistumisen haluamassasi muutoksessa.

Muuta ajatteluasi

Jotta voimme muuttaa itseämme, tulee meidän ensiksi muuttaa ajatteluamme. Kun muutamme ajatteluamme, muutamme myös tunteitamme ja valintojamme, siten edistämme muutostamme.

Yksi hyvä keino muuttaa omia ajatuksiamme on tulle ensiksi tietoiseksi niistä. Tutkimusten mukaan ajatuksistamme ainoastaan n. 5% on tietoisella tasolla tapahtuvia ja n. 95% tiedostamattomalla tasolla tapahtuvia. Siksi on tärkeää, että muutamme paitsi tietoisia ajatuksiamme, myös syvemmällä olevia uskomuksiamme esimerkiksi itsestämme.

Sisäisellä puheellamme on suuri merkitys omaan toimintaamme ja sitä kautta muutoksemme tuloksellisuuteen. Muuttamalla sisäistä puhettamme vähemmän meitä arvostelevaksi ja kannustavammaksi, muuttuu tunnetilamme itseämme ja tekemistämme kohtaan. Siten edistämme onnistumistamme muutoksessamme.

Luo selkeä visio

Monta kertaa syy epäonnistuneessa elämäntapamuutoksessa on ollut se, että meillä ei ole ollut riittävän selkeätä tavoitetta muutokselle. Tavoitteet auttavat meitä konkretisoimaan visiomme ja selkeyttämään sitä.

Välitavoitteet auttavat meitä seuraamaan omaa edistymistämme ja ne motivoivat meitä kun huomaamme etenevämme kohti visiotamme.

Oleellista on löytää riittävän suuri miksi muutokselle. Kun miksi on meille oikeasti tärkeä ja osaamme konkretisoida sen mitattavaksi tavoitteeksi, auttaa se meitä pysymään motivoituneina muutoksessamme.

Laadi konkreettinen suunnitelma

Pelkkä hyvä ja motivoiva miksi ei yksin riitä. Tarvitsemme myös suunnitelman jonka avulla etenemme kohti tavoitettamme

Oleellista ei ole tehdä suunnitelmasta täydellistä, eli tärkeää on aloittaa ja korjata suunnitelmaa matkan varrella reitin selkiytyessä sekä matkan edistyessä

Tunnista kriittiset hetket, eli tiedosta tilanteet tai olosuhteet jossa helpoiten erehdymme haluamaltamme väylältä ja siksi epäonnistumme – vältä noita tilanteita

Huomioi tunteet muutoksessa

Olennainen asia muutoksessa onnistumisessa on se, että muutos ja tavoiteltu päämäärä tuovat meille positiivisia tunteita.

Positiiviset tunteet päämäärässä eivät kuitenkaan yksin riitä, vaan meidän on opittava myös tiedostamaan ne negatiiviset tunteet joista pyrimme eroon. Eli meidän on opittava luopumaan kyynisyydestä, ahdistuksesta, pelosta sekä turhautumisesta jotka ovat liittyneet muutokseen.

Olemme monesti alussa innoissamme, mutta matkan varrella saattaa tulla noita negatiivisia ajatuksia. Siksi on hyvä opetella miten voimme vaihtaa ajattelutapaa vaikkapa jossain vastoinkäymisessä tai muussa edistymistämme tai innostustamme haittaavassa tilanteessa.

Yksi olennainen asia on olla onnellinen nyt, eikä vain tavoitteen saavuttamisen jälkeen.

Muutos toteutuu epämukavuusalueella. Siksi on hyvä opetella sietämään epämukavuutta

Päivän aloitus – positiiviset aamurutiinit antavat hyvän alun onnistuneelle päivälle kantavat pitkälle päivään

Ymmärrä identiteetin rooli muutoksessa

Millaisen leiman annat hallita elämääsi. Leima joka tulee sanojen: ”Minä olen…” jälkeen, on hyvin voimakas. Leimasta tulee osa identiteettiä, eli tällainen minä olen. Jotta me voimme muuttaa elämäämme jollain osa-alueella, tulee meidän ensiksi muuttaa meidän identiteettiämme liittyen tuohon osa-alueeseen.

Onko jotain ongelmia jotka toistuvat elämässäsi? Voisivatko ne johtua omasta identiteetistäsi, eli uskomuksesta itseesi liittyen? Sinun ei tarvitse määritellä itseäsi oman menneisyytesi mukaisesti. Sinun ei tarvitse myöskään määritellä itseäsi nykyisten olosuhteidesi mukaisesti.

Voit oppia uusia taitoja, uusia ajattelumalleja, uusia uskomuksia itsestäsi ja kehittää itseäsi ja muuttaa tulevaisuuttasi niiden avulla. Mikäli haluat muutosta, tulee sinun tehdä valintoja jotka edistävät muutostasi ennemmin kuin pitävät sinut kiinni menneisyydessäsi

Ryhdy toimeen ja pidä yllä tuloksekasta toimintaa

Loppupelissä vain toiminta ratkaisee, että saavutatko haluamasi muutoksen vaiko et. Jos jatkat nykyisten asioiden tekemistä, saat nykyisiä tuloksia.

Tule tietoiseksi omista toimintatavoistasi vaikkapa pitämällä päiväkirjaa tekemisestäsi (esimerkiksi ruokapäiväkirja yms)

Jokainen kokee muutosmatkallaan repsahduksia – käsittele repsahdukset oppimisprosessina.

Yksi hyvä tapa edistää muutosta on kysyä itseltään konkreettisia ratkaisuja ja siten muutosta edistäviä kysymyksiä. Näitä voisivat olla:

  • Mitä voin tehdä tänään muutoksen eteen?
  • Mitä voin oppia vastaavassa muutoksessa onnistuneilta?
  • Mitkä seikat tuovat parhaita tuloksia minulle?
  • Kuka voisi auttaa minua tässä projektissa?

Mittaa muutosta

Hyvä keino edistää muutosta on mitata sitä. Mittaamalla edistämme tietoisuutta muutoksen etenemisestä. Mittarien ei kuitenkaan tulisi olla pelkkiä negatiivissävyisiä kieltoja vaan tulisi löytää myös positiivisia ja palkitsevia mittareita.

Hyödynnä arvoja muutoksessa

Elämäntapamuutoksessa onnistuminen on harvoin kiinni tiedon määrästä. Arvot selkeyttävät valintojamme ja sitä kautta toimintaamme. Kun tiedämme mitkä asiat ovat meille tärkeitä, osaamme päivittäisissä valintatilanteissa tehdä valintamme omien arvojemme kautta.

Hyödynnä ympäristöä muutoksessa

Mikäli ympäristömme tukee vanhaa toimintatapaamme, hankaloittaa se muutoksessa onnistumista. Mikäli mahdollista, kannattaa ympäristö vaihtaa muutosta tukevaksi.

Hyödynnä seuran vaikutusta muutoksessa

Sosiaalisella tuella on merkittävä vaikutus muutoksen toteuttamisessa. Kun ympäröimme itsemme ihmisillä jotka ovat jo saavuttaneet haluamamme tulokset tai ovat matkalla kohti niitä, luomme itsellemme aidosti muutosta tukevan sosiaalisen ympäristön. Kun hyödynnämme muiden ihmisten tukea, vahvistamme onnistumisen todennäköisyyttä huomattavan paljon.

Läheiset ihmiset ja muutos:

  • Joskus muutos saattaa tuntua läheisistä ihmisistä uhkaavalta.
  • Mikäli puoliso tukee muutosta, se edesauttaa onnistumista.
  • Mikäli puoliso ei tue muutosta, se vaikuttaa onnistumisen mahdollisuuksiin negatiivisesti mutta samaan aikaan myös heikentää suhteen laatua.

Yksi keino edistää muutosta on olla ”tilivelvollinen” sovituista asioista jollekulle henkilölle joka tukee muutostamme

Luo toimivia rutiineja

Aamurutiinit luovat hyvän pohjan koko päivälle. Siksi muutosta tukevat aamurutiinit kantavat pitkälle päivään.

Illalla ennen nukkumaan menoa toteutetut rutiinit vaikuttavat lepoon ja yöuneemme. Siksi myös ne vaikuttavat merkittävästi muutoksen toteutumiseen. Iltaisin suositeltavia rutiineja ovat:

  • Meditointi
  • Kiitollisuuden kokeminen
  • Keskustelu läheisten kanssa
  • Kevyt ulkoilu raittiissa ilmassa

Itsensä kehittämisen kirjallisuudessa tulee usein vastaan tieto, että rutiinin muodostumisen kestäisi 21pv. Todellisuudessa tuo vaihtelee huomattavan paljon eri ihmisten sekä rutiinien välillä.

Mikäli rutiinin syntymiseen vaikuttaa vahva tunne, helpottaa se uuden rutiinin oppimista. Voimme itse edistää rutiinien syntymistä:

  • Tietoisella toiminnalla
  • yksinkertaistamalla asioita
  • Mielikuvaharjoittelulla
  • Tunnetilalla

Laske irti addiktioista

Addiktiolla käsitetään yleensä huumeriippuvuutta, alkoholismia, tupakointi- tai seksi- tai peliriippuvuutta, mutta se tarkoittaa mitä tahansa asiaa tai tapaa jota teemme.

Trauma herkistää addiktiolle, sillä addiktio on tyypillisesti keino välttää padottujen tunteiden kohtaamista.

Minä 3.0

Versiossa 3.0 ei ole kyse siitä, että tavoittelisit olympiavoittoa urheilussa tai miljardöörin taloudellista vaurautta, vaan sitä, että tutustut itseesi ja omaan toimintaasi. Parannat arkisia rutiinejasi hieman paremmiksi ja luovut itseäsi rajoittavista uskomuksista. Alat toimia sen mukaisesti mitä aidosti haluat, millainen ihminen haluat olla ja mitä haluat ilmaista.

Kuka tahansa voi parantaa omaa elämänlaatuaan muuttamalla omaa asennettaan, ajattelutapaansa sekä käyttäytymistään. Se ei tarkoita jatkuvaa suorittamista, vaan tekemällä pieniä muutoksia arkeemme voimme pitkällä aikavälillä saavuttaa huikeita asioita.