James Clear: Pura rutiinit atomeiksi

Kirjoittaja James Clear on amerikkalainen, toimintatapoihin, päätöksentekoon ja jatkuvaan kehittämiseen keskittynyt kirjailija ja puhuja.

Kirjassaan Pura rutiinit atomeiksi James Clear neuvoo kuinka voimme muuttaa elämäämme ja kehittää itseämme purkamalla toimintamme pieniksi käytännön toimiksi. Näitä pieniä yksityiskohtia muuttamalla saamme ajan kanssa muutettua suuria kokonaisuuksia ja luotua haluamiamme tuloksia rutiinien avulla ilman, että toimisimme pelkästään motivaation saati tahdonvoiman voimalla.

”Haluatko muuttaa elämässäsi jotain, mutta et tiedä, mistä aloittaa? Mieti hetki, mikä on pienin asia, jonka voisit tehdä haluamasi muutoksen eteen. Aloita siitä.”

Alkeet: Miksi pienillä muutoksilla on niin valtava vaikutus

Rutiinit ovat itsensä kehittämisen korkoa korolle ilmiö. Jos pyrimme kehittämään omaa toimintaamme jollain osa-alueella prosentilla päivässä, todennäköisesti tuon yhden sadasosan muutos ei näy toiminnassamme, saati tuloksissamme oikeastaan millään tavalla. Kuitenkin, jos onnistumme toistamaan tuon prosentin parannuksen jokaisena päivänä yhden vuoden ajan, olemme kehittyneet tuolla osa-alueella 37 kertaa paremmaksi.

Tämä kaava toimii luonnollisesti molempiin suuntiin. Mikäli toimintamme heikkenee prosentilla päivässä, kasaantuu myös negatiivinen vaikutus samalla tavalla. Jos syömme tänään epäterveellisesti, muutos ei näy vaa’alla eikä olemuksessammekaan millään tavalla. Mutta, jos jatkamme syömistä samalla tavalla pidemmän ajanjakson, tulee muutoksesta näkyvää.

Koska päivittäistä muutosta on vaikea havaita, on meidän helppo sortua negatiivisiin toimintamalleihin. Siksi yhtä prosenttia paremman tai heikomman toiminnan toteuttaminen saattaa tuntua merkityksettömältä tässä hetkessä, mutta kun kuluu elämän verran noita hetkiä, valinnat määrittävät sen kuka olet tai kuka olisit voinut olla.

Sillä ei ole merkitystä kuka olet, kuinka hyvin tai huonosti olet menestynyt tähän mennessä. Vain sillä on merkitystä johdattavatko sinun tämänhetkiset rutiinit ja toimintamallit kohti haluamiasi tavoitteita ja menestystä. Siksi sinun tulisi olla kiinnostuneempi toimintamalleistasi ja rutiineistasi kuin siitä, että mitä ole tähän mennessä saavuttanut.

Aika suurentaa menestyksen ja epäonnistumisen välisen eron. Hyvät rutiinit tekevät ajasta liittolaisesi, huonot tekevät siitä vihollisesi.

Kuinka rutiinit muokkaavat identiteettiäsi (ja päinvastoin)

Kirjassa Clear kertoo erinomaisen esimerkin siitä miksi identiteetin muutokseen perustuva rutiinien muuttaminen antaa monesti parempia tuloksia kuin puhtaasti tavoitteisiin pohjautuva muutos. Kuvitellaan kaksi tupakkalakossa olevaa henkilöä, jotka kieltäytyvät heille tarjotusta savukkeesta. Ensimmäinen sanoo: ”ei kiitos, yritän lopettaa”. Toinen sanoo samassa tilanteessa: ”ei kiitos, en polta”. Ensimmäinen kertoo tavoitteestaan, mutta kokee kuitenkin edelleen itsensä tupakoitsijana. Toinen taas näkee itsensä tupakoinnin lopettaneena ja siten tupakointi ei ole enää osa hänen identiteettiään. Todennäköisesti jälkimmäisellä on huomattavasti paremmat mahdollisuudet onnistua tavoitteessaan.

Ensimmäinen laki: Tee siitä ilmeinen

Suurin osa meidän päivittäisistä toiminnoistamme tapahtuu rutiininomaisesti. Osa rutiineistamme vie meitä kohti tavoitteitamme (ovat hyviä rutiineja), mutta osa taas vie meitä kauemmaksi tavoitteistamme (ovat huonoja rutiineja). Jotta voisimme vahvistaa hyviä rutiineja ja korvata huonoja rutiineja paremmilla, tulee meidän tunnistaa ne. Yksi rutiinien muuttamisen haasteista on se, että rutiininomainen toiminta on automaattista, eli emme ajattele sitä. Siksi sen havainnointi on hankalaa emmekä ole useinkaan tietoisia siitä. Jotta voisimme tulla rutiineistamme tietoisiksi, tulee meidän käyttää aikaa niiden havainnointiin.

James Clear neuvoo meitä tekemään päivittäisistä rutiineistamme pisteytystaulukon, eli listata rutiinit ja pisteyttää ne sen mukaisesti vievätkö ne meitä lähemmäksi vai kauemmaksi tavoittelemastamme minästä.

Ensimmäinen keino aloittaa uusi hyvä rutiini on liittää se johonkin olemassa olevaan toiseen rutiiniin. Eli kun olet kirjoittanut ylös päivittäiset rutiinisi, liitä uusi rutiini jo ennestään olemassa olevaan toimintaan. Clearin kirjassa kertomia esimerkkejä:

Meditointi. Kun olen kaatanut itselleni kupin kahvia, meditoin välittömästi minuutin ajan.
Liikunta. Kun otan työkengät jalastani, vaihdan välittömästi liikuntavaatteet päälleni.
Kiitollisuus. Kun istuudun illalliselle, sanon välittömästä tästä päivästä yhden asian josta olen kiitollinen.

Toinen keino on tehdä rutiinin tekeminen helpoksi. Jos tavoitteenasi on juoda päivän mittaan enemmän vettä, täytä aamulla muutama vesipullo ja laita niitä eri puolille asuntoasi. On paljon todennäköisempää, että muistat juoda vettä päivän mittaan, kun sitä on paremmin tarjolla.

Toinen laki: Tee siitä houkutteleva

Edellisessä luvussa Clear kirjoitti uusien haluttujen toimintamallien yhdistämisestä aikaisempiin jo käytössä oleviin rutiineihin. Jos haluamme tehdä uusista toiminnoista houkuttelevia ja meitä koukuttavia, kannattaa meidän yhdistää ne asioihin, jotka tuottavat meille mielihyvää. Jos toimimme vaikkapa myyjinä ja teemme myyntiä kylmäsoittojen avulla, tulisi meidän saada soittamisesta rutiini. Mikäli yhdistämme soittamisen johonkin meitä palkitsevaan asiaan, on rutiinin oppiminen todennäköisempää.

Toinen tapa millä voimme vahvistaa rutiinien oppimista on käyttää siihen läheisten ihmisten apua. Mikäli haluamme vaikkapa luoda itsellemme terveellisemmät elintavat, helpottaa uusien toivottujen rutiinien luomista, jos vietämme aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka pitävät huolta omasta terveydestään.

Kolmas laki: Tee siitä helppo

James Clear kertoo, että useimmin häneltä kysytty kysymys on, että kuinka pitkään kestää luoda itselle uusi hyvä rutiini. Hänen mukaansa kyse ei kuitenkaan ole ajasta vaan toistoista. Monta kertaa selfhelp-kirjallisuudessa kuulee sanottavan, että rutiinin muodostumiseen menee 21 päivää. Clearin mukaan tuo ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Hän sanoo, että aika ei ole se olennainen tekijä vaan se, että kuinka monta kertaa rutiinia toistetaan.

Koska toistojen määrä on rutiinin oppimisen kannalta tärkeää, tarkoittaa se samalla sitä, että täydellistä suoritusta tärkeämpää on itse toiminta. Eli sen sijaan, että opiskelisimme mahdollisimman paljon tietoa ja tekisimme täydellisen suunnitelman uudesta toiminnastamme, tulee meidän lähteä liikkeelle ja aloittaa itse toiminta.

Uusien rutiinien aloittaminen ja toteuttaminen on helpompaa, jos sen tekee uudessa ympäristössä. Jos haluamme esimerkiksi saada jonkin projektin toteutetuksi, voi olla tuloksekkaampaa tehdä se uudessa ympäristössä. Siellä meillä ei ole tuttuja häiriötekijöitä, jotka saavat meidät ”unohtamaan” projektimme ja tekemään jotain muuta aikaisemmin totuttua asiaa. Eli uudessa ympäristössä pystymme paremmin keskittymään normaalista arjesta poikkeavaan toimintaan.

Samalla tavalla voimme tehdä huonojen rutiinien toteuttamisesta vaikeampaa. Jos haluamme vähentää herkkujen syöntiä, onnistumme todennäköisesti helpommin tavoitteessamme, jos meillä ei ole herkkuja tarjolla.

Neljäs laki: Tee siitä tyydyttävä

Yksi asia, joka vaikeuttaa uusien parempien toimintamallien omaksumista on se, että elämme ns. viivästyneen tuloksen ympäristössä, eli saamme monesti palkinnon vasta huomattavan paljon myöhemmin. Haluamme itsellemme paremman tulevaisuuden, mutta se tarkoittaa sitä, että meidän pitää kieltäytyä mielihyvästä tässä hetkessä. Jos jaksamme lähteä lenkille tänään, edistämme omaa terveyttämme ja emme ehkä ole ylipainoisia ensi vuonna. Jos säästämme ja sijoitamme rahaa nyt, olemme ehkä vauraampia eläkkeelle jäädessämme. Toisin sanoen teemme työn nyt, mutta saamme palkinnon vasta myöhemmin. Siksi on tärkeää oppia näkemään toimintamme hyviä puolia jo tässä hetkessä sekä luoda tavoitteista niin selkeitä, että ne motivoivat jo nyt.

Yksi tapa vahvistaa rutiineja ja lisätä niiden palkitsevuutta tässä hetkessä on tuoda ne näkyviksi. Eli halutessasi oppia uuden toimintamallin, kirjaa ylös aina kun toimit uuden toimintamallin mukaisesti. Jos haluat olla hyvinvoiva ja terve, kannattaa sinun opetella terveellisempiä elämäntapoja. Jos haluat oppia uusia terveellisempiä elämäntapoja ja muodostaa niistä uusia rutiineja, kirjaa niitä ylös. Eli ota vaikka tavoitteeksi harrastaa jonkinlaista liikuntaa päivittäin. Joka kerta kun olet harrastanut liikuntaa, kirjaa se seinäkalenteriisi. Kun merkintöjä alkaa tulla lisää, tekee se samalla muutoksesi kohti terveellisempää elämää näkyväksi, vaikka hyvinvoinnin muutokset tulevatkin vasta pidemmällä aikavälillä.

Edistyneet tekniikat: Kuinka muuttua ihan hyvästä todella loistavaksi

Menestys ei tarkoita tavoitetta, yksittäistä asiaa tai maaliviivaa, johon pyrkiä. Sen sijaan menestys tarkoittaa päivittäisiä tekoja ja valintoja, jatkuvaa hienosäätämistä ja toimintansa kehittämistä kohti haluamaamme lopputulosta. Kyse on jatkuvasta prosessista, jossa ei ole lopullista maaliviivaa.

Kirjasta:

Monta kertaa, kun haluamme kehittää itseämme ja pyrimme kohti jotain tavoitetta, keskitymme itse tavoitteeseen, tekemisen motivaatioon ja tarpeen vaatiessa tahdonvoimaan. Mitäs sitten kun motivaatio on hukassa ja tahdonvoimakin kateissa? Kirja Pura rutiinit atomeiksi on erinomainen opas pyrkiessämme paremmaksi versioksi itsestämme. Ensinnäkin sen takia, että kirjassa James Clear korostaa juurikin tuota muutosta omassa identiteetissämme ja sitä kautta tavoitteiden saavuttamista. Toisaalta hän opastaa miten voimme keskittyä itse prosessiin ja saavuttaa muutoksemme sen kautta. Kasvuun kohti omaa potentiaaliamme ei ole pikaratkaisuja, vaan muutos tapahtuu yksi pieni askel ja valinta kerrallaan. Kun teemme noista paremmista valinnoista ja toimintavoista itsellemme rutiineja, pääsemme tavoitteeseemme hitaasti mutta varmasti.