Life in Half a Second. Kirjan kirjoittaja, Matthew Michalewicz, on syntyjään puolalainen, mutta vanhempiensa kanssa loikannut 6-vuotiaana Uuteen Seelantiin. Hänen ollessaan 13-vuotias perhe muutti Yhdysvaltoihin hänen isänsä työn perässä.
Michalewicz harrasti nuorena kehonrakennusta ja hänen tavoitteenaan oli siirtyä ammattilaiseksi aikuistuttuaan. Kehonrakennukseen liittyvä tavoitteellisuus ja kurinalaisuus ovat muokanneet Michalewicziä ja hänen elämäänsä. Vaikka hänen mielenkiintonsa aikuistumisen kynnyksellä siirtyi opiskeluun sekä yrittäjyyteen, on hänen menestyksessään iso merkitys juurikin noilla kehonrakennuksesta opituilla toiminta ja ajatusmalleilla. Opiskelujen päätyttyä hän aloitti uran yrittäjänä it-alalla perustae useamman it-alan yrityksen ja myi ne myöhemmin tienaten huomattavan omaisuuden.
Kirja Life in Half a Second on Michalewiczin neljäs kirja. Muut kolme ovat kirjoitettu yhdessä hänen isänsä kanssa ja ne käsittelevät businestä, taloutta sekä oman osaamisen ja ratkaisukeskeisyyden kehittämistä.
Kirja kertoo oman elämän kehittämisestä omaksi unelmien elämäksi. Kirjassaan Michalewicz viittaa usein omaan elämäänsä sekä kehityskaareensa.
Countdown
Maapallo on neljä ja puoli miljardia vuotta vanha. Homo Sapiensin taru on noin 200 000 vuotta vanha, eli jos maapallon ikä olisi yksi vuosi, ainoastaan 23 viimeistä minuuttia olisi ihmisen kaltainen olio ollut planeetalla. Jos ajatellaan, että maapallo on 4,5 miljardia vuotta vanha, yksittäisen ihmisen keskimääräinen elinaika olisi puoli sekuntia. Ison osan tuosta puolesta sekunnista me teemme asioita joista emme pidä.
Meidän pitäisi enemmän miettiä elämäämme sen ajatuksen pohjalta, että paljonko meillä on elämää jäljellä. Yleensä ajattelemme sitä kuinka vanhoja olemme, mutta emme sitä, että paljonko meillä on ikää jäljellä. Eihän kukaan mieti autolla ajaessaan paljonko tankista on kulunut polttoainetta vaan sitä, että paljonko siellä on sitä jäljellä ja miten pitkälle sillä pääsee.
Joko sinulla on oma bucketlist? Eli lista asioista jotka haluat tehdä, kokea, saavuttaa tai omistaa ennen kuolemaasi.
Jos haluat kokea elämässäsi muutakin kuin päivittäistä uurastusta työssä, arjen rutiineja, sinulla on vain puoli sekuntia aikaa toteuttaa ne. Toisin sanoen, älä siirrä mitään huomiselle vaan elä nyt.
Michalewicz kirjoittaa: en tiedä kuka olet, missä sinä elät, enkä tunne sinun taustaasi tai arvojasi. Mutta tiedän yhden asian, sinulla on puoli sekuntia aikaa elää. Sen puoli sekuntia voit viettää odottaen ja lykäten, oikeastaan koskaan ymmärtämättä, että mitä odotat. Minä sen sijaan haluan ummistaa silmäni tietäen, että en odottanut. Jos minulla olisi ollut enemmän aikaa, olisin tehnyt vieläkin enemmän. Mutta se aika mitä minulla oli, sen käytin niin hyvin kuin voin.
Menestys elämässä perustuu viiteen ”oveen”. Jos haluat saavuttaa jotain, nuo viisi ovea ovat ainoa tapa tehdä se. Lue tämä kirja, opettele nuo viisi ovea ja menesty.
Ovi 1 Selkeys
”Ei ole häpeä kurkottaa tähtiin, mutta on häpeä jos ei ole tähtiä mihin kurkottaa” Benjamin Mayes
Mitä sinä haluat? Mitkä sinun tavoitteesi ovat? Menestyvät ihmiset saavat enemmän elämältä. Tämä johtuu siitä, että he tietävät mitä he haluavat. Jotta voit menestyä, tulee sinun tietää miltä menestys näyttää. Menestys = tavoitteiden saavuttaminen
Jos ei tiedä mitä haluaa, ajelehtii elämässään muiden ohjailtavana. Monesti pidämme menestystä ja taloudellista menestystä synonyymeina. Eli määrittelemme ihmisen menestyksen sen mukaan miten hyvin hän on menestynyt taloudellisesti. Tämä on sikäli ymmärrettävää, että raha ja talous ovat monessa tilanteessa myös muita elämän osa-alueita ja niiden kehittämistä mahdollistava tai rajoittava resurssi.
Kun sinulla on selkeät tavoitteet, alat ajattelemaan niitä ja niiden saavuttamista. Eli mitä ajattelet, sitä kohti keskität huomiosi. Siten ajatuksesi ohjaavat tekemistäsi ja toimit tavoitteittesi mukaisesti Ja kun ajattelet jotain asiaa, ihan luonnostaan huomaat ympärilläsi asioita jotka mahdollistavat ja edistävät tavoitteittesi saavuttamista.
Luo itsellesi yhden vuoden tavoitteita ja näiden lisäksi todella suuri kolmen vuoden tavoite.
Tavoitteista kertominen muille. Yhdysvalloissa tutkimusten mukaan 80%:lla ihmisistä ei ole mitään tavoitteita. 16 prosentilla on tavoitteita, mutta he eivät kirjoita niitä ylös. Kolmella prosentilla on tavoitteet ja kirjaavat ne ylös, mutta ainoastaan yhdellä prosentilla on kirjoitetut tavoitteet ja sen lisäksi he puhuvat niistä toisille ihmisille.
Ovi 2 Intohimo
Ilman intohimoa ei ole sitoutumista. Intohimo tavoitetta kohtaan aiheuttaa sen, että tavoite itsessään vetää sinua kohti sitä ja motivoi tekemään tarvittavan sen saavuttamiseksi. Mitä palavampi intohimo tavoitetta kohtaan, sitä todennäköisemmin saavutat tavoitteesi. Eli menestysresepti on varmistaa, että tavoitteet ovat linjassa intohimojen kanssa. Määritä mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Sen jälkeen varmista, että omat vuoden tavoitteet sekä kolmen vuoden tavoite ovat sopusovussa intohimojesi kanssa.
Kirjoita itsellesi kirje tulevaisuudesta. Eli kuvittele itsesi omat tavoitteesi saavuttaneena. Kuvaile arkeasi ja saavuttamiasi asioita niin kuin olisit jo saavuttanut ne. Kirjoita yksi kirje vuoden päästä ja toinen kirja kolmen vuoden päästä tulevaisuudessa. Kirjeen tarkoituksena on visualisoida itsellesi millainen tulevaisuutesi on kun saavutat haluamasi asiat. Kun pystyt kuvittelemaan itsesi tavoitteessasi, antaa se lisämotivaatiota työhön tavoitteiden saavuttamiseksi.
Ovi 3 Itseluottamus
Mikä erottaa sellaiset supermenestyjät kuten sir Richard Bransonin tai Arnold Schwarrzeneggerin tavallisista pulliaisista? Heidän itseluottamuksensa ja kykynsä toteuttaa asioita vastoinkäymisistä huolimatta. Jotta voit saavuttaa tavoitteesi, täytyy sinun luottaa itseesi ja omiin kykyihisi saavuttaa ne. Mikäli sinulla ei ole luottoa itseesi, tulee sinusta itsestäsi itsesi ja menestyksesi suurin vastus. Koska jos et luota itseesi ja kykyihisi, luovutat helpommin ja jätät matkan kesken.
Tarkastele omaa ympäristöäsi.
Jim Rohnin sanoin me olemme keskiarvo viidestä lähimmästä ihmisestä. Millaisia ovat sinun lähimmät ihmisesi?
Mihin käytät aikaasi? Millaisia ohjelmia katsot televisiosta, millaisia kirjoja luet. Käytätkö aikaasi itsesi kehittämiseen, oman osaamisesi lisäämiseen ja tahdonvoimasi laajentamiseen. Kun vertaat omaa ympäristöäsi, lähimmäisiä ihmisiä sekä omaa ajankäyttöäsi, tukevatko ne sinua matkalla tavoitteisiisi? Muuta tarvittaessa ympäristösi. Joskus tämä voi tarkoittaa sananmukaisesti muuttoa uudelle paikkakunnalle, työn vaihtamista sekä oman elinympäristön uudistamista.
Seuraa omaa kehitystäsi.
Pidä päiväkirjaa johon kirjoitat ylös omia onnistumisiasi sekä sitä mitä teit omien tavoitteittesi saavuttamiseksi. Päiväkirjan tarkoituksena on nostaa esille niitä positiivisia asioita ja tekoja joita teet arjessasi jolloin se konkretisoi pienin askelin tehtävää matkaasi kohti tavoitteitasi.
Ovi 4 Osaaminen
Mieti kuka olisi kulkenut saman reitin jo aiemmin. Miten he ovat saavuttaneet sen tavoitteen mitä sinä tavoittelet? Mitä sinun pitää oppia heiltä. Onko useampi ihminen saavuttanut saman tavoitteen? Ovatko he käyttäneet eri reittejä? Mikä noista reiteistä sopisi sinulle parhaiten?
Suunnittele itsellesi reitti tavoitteiden saavuttamiseksi. Eli jaa suuri tavoite pienempiin osatavoitteisiin. Mieti sitten miten oma osaamisesi linkittyy omiin osatavoitteisiisi. Onko jotain jota sinun pitäisi kehittää tai opiskella?
Tee itsellesi menestyspyramidi. Menestyspyramidi on työkalu jonka Michalewicz on kehittänyt oman etenemisen auttamiseksi. Tee suunnitelmaasi välitavoitteita joita saavuttamalla koet eteneväsi ja siten myös isomman tavoitteen saavuttaminen tuntuu lähenevän. Luo itsellesi osatavoitteiden perusteella viikoittaiset tehtävät joiden avulla etenet kohti tavoitteitasi
Ovi 5 Konkreettiset teot
Vaikka kuinka sinulla olisi selkeät tavoitteet, intohimo niiden saavuttamiseksi sekä vankka usko omaan itseesi ja suunnitelma matkan varalle, ainoastaan konkreettisella tekemisellä voit oikeasti saavuttaa ne. Älä jää jahkailemaan tai ylianalysoimaan tekemisiä, vaan toimi. Tee asioita suunnitelmasi mukaan ja toteuta ne.
Mieti toimintasuunnitelmaasi, päivitä sitä ja huolehdi siitä, että se on ajan tasalla. Muista, suunnitelma ei ole kiveen hakattu (eli ei tarvitse jäädä hakkaamaan päätä seinään jos jokin kohta ei tahdo onnistua vaan suunnitelmaa voi päivittää ja soveltaa tilanteen mukaan), vaan pääasia on eteneminen kohti suurempaa tavoitetta.
Mieti itsellesi varasuunnitelma
Korvaa sanat, en pysty sanoilla en halua. Monta kertaa luovutamme liian helposti ja toteamme itsellemme, että emme pysty. Tosiasiassa, jos tilanne oikeasti olisi pakottava, me pystyisimme, mutta emme viitsi. Siksi myönnä itsellesi suoraan, että et halua. Parempi olla itselleen rehellinen. Ja kun toteaa itselleen, että ei halua, voi miettiä, että onko oikeasti noin vai onko vaan laiska ja mukavuudenhaluinen.
Tämä on yksi minun suosikkikirjoistani. Kirja on kirjoitettu positiivisesti ja mukaansatempaavasti. Kirjoittaja on menestyksekkään yrittäjäauransa jälkeen halunnut lähteä auttamaan ja opastamaan muita kohti parempaa versiota itsestään ja kohti menestyksekkäämpää elämää. Työkaluksi tähän hän on valinnut kirjojen kirjoittamisen. Hän on oikeasti opiskellut kirjoittamista saadakseen sanomansa mahdollisimman hyvin läpi ja se näkyy hyvin tässäkin kirjassa. Suosittelen vahvasti kirjan kuuntelemista, sillä Michalewicz lukee kirjan itse.