Mustonen, Seppänen ja Törmälehto: Löytöretkiä onnistumisiin

Löytöretkiä onnistumisiin on tutkittuun tietoon ja tosielämän esimerkkeihin pohjautuva muutosopas oikeasti ja tositarkoituksella muutosta suunnittelevalle henkilölle. Kirja toimiin kompassina, jonka avulla toteutat omaa muutostasi.

Kirjan kirjoittaja ovat:

  • Janne Mustonen, joka on perustanut Hyvinvointikoulu -yrityksen ja on uuden hyvinvoinnin rakentaja reilun kahdenkymmenen vuoden kokemuksella
  • Lasse Seppänen on kirjoittanut 19 kirjaa hyvinvoinnista ja valmentanut yhtä monta vuotta tuloksekkaasti niin työelämän kuin huippu-urheilunkin sankareita saavuttamaan päämääriään.
  • Mikko Törmälehto on runsaasti käyttäytymistieteitä opiskellut liikuntatieteilijä, joka on valmentanut menestyksekkäästi yli vuosikymmenen muun muassa liikunta-alan ammattilaisia ja julkaissut kirjan valmentamisesta.

Löytöretkiä onnistumisiin ®

”Onnistumiset ovat seurausta hyvin asetetuista tavoitteista, taidoista navigoida muutoksen merellä sekä toimeenpanokyvykkyydestä”

Hyvinvointi ja mielekkääksi koettu elämä eivät synny sattumalta vaan ovat seurausta tavoitteellisesta elämästä. Henkilökohtaiset tavoitteet antavat meille energiaa ja innostavat meitä suuntaamaan toimintamme meille merkityksellisiin asioihin. Tämä on tärkeää siksi, että meidän elämämme on monta kertaa niin hektistä, että emme pysty johtamaan toimintaamme, saati muutostamme ilman selkeitä tavoitteita vaan luiskahdamme arjen kaaokseen.

Löytöretkiä onnistumisiin -kokonaisuus rakentuu viidestä metodista:

1. Löytöretki muutokseen ®

”Muutos ilman päätöstä on pelkkää päiväunta. Vaikka päätökset ovat töistä raskaimpia, niiden tueksi tarvitaan myös konkreettisia tekoja. Miten vaikeimmatkin muutoshankkeet saadaan vietyä maaliin?”

Löytöretki muutokseen -osion tavoitteena on selkeä kuva siitä mitä muutos vaatii. Pysyvä muutos ei ole koskaan helppoa, vaan paluu vanhoihin toimintamalleihin (omalle mukavuusalueelle) on huomattavan paljon todennäköisempää kuin onnistuneen muutoksen toteuttaminen.

Jotta muutos saadaan toteutettua onnistuneesti, tulee meidän tehdä päätös muutoksesta sekä varmistaa, että meillä on riittävä tahtotila, osaaminen sekä käytännön mahdollisuudet muutoksen toteuttamiseksi.

2. Löytöretki tavoitteisiin ®

”Tavoitteet ovat toimintaa ohjaavia, arvolatautuneita voimia. Ne saavat käyttövoimansa merkityksellisistä asioista. Miten tavoitteen asettajista kasvaa tavoitteen saavuttajia?”

Onnistuneen muutoksen taustalla ja muutosmotivaation lähteenä ovat omien arvojemme mukaiset tavoitteet. Hyvä tavoite vetää meitä puoleensa ja saa meidät sitoutumaan muutokseen. Mikäli taas tavoite ei ole meidän omamme ja/tai meille merkityksellinen, ei se myöskään sitouta meitä ponnistelemaan sen toteuttamiseksi.

3. Löytöretki hyvinvointiin ®

”Energiavaje on ensimmäinen askel aikaansaamattomuuteen. Jos voimavarat loppuvat kesken työpäivän, ei vapaa-ajan tunteihin kohdistuviin odotuksiin voi asettaa liian suuria vaatimuksia. Mitä piitäisi tehdä, jos työn ja vapaa-ajan palautumisvaje painaa päälle?”

Tässä osiossa Mustonen, Seppänen ja Törmälehto antavat tietoa siitä, kuinka me voimme kehittää meidän fyysisiä energiatasoja ja reservejä niin, että meillä on tarvittavat voimavarat muutoksen aikaansaamiseen. Sen sijaan, että pyrkisimme elämässämme mahdollisimman kevyisiin taakkoihin, kehitämmekin mieluummin vahvemman varren taakan nostamiseksi. Huomionarvoista on se, että näiden voimavarojen kehittäminen toteutetaan, ei niin paljon kuin mahdollista, vaan niin vähän kuin tarpeen -periaatteen mukaisesti.

4. Löytöretki mieleen ®

”Mieli on käyttöliittymä elämään. Jos käyttöliittymä sakkaa, ei lopulta muullakaan ole merkitystä. Mitä tehdä, jos mielen muskelit ei riitä?”

Neljännen osion aiheena on mielen hyvinvointi, sillä mieli on meidän käyttöliittymämme elämään. Sen avulla teemme ajattelemme, tunnemme, reagoimme sekä aistimme, mutta samaan aikaan myös luomme omaa tarinaamme ja tulkintaamme elämästämme sekä meitä ympäröivästä maailmasta.

Kun mieli on kunnossa ja joustava, myös kehomme on kunnossa ja joustava. Silloin se sopeutuu ympäristömme sekä elämämme haasteisiin selviytyen suuremmistakin myrskyistä ja koettelemuksista. Osiosta löydät tietoa, miten kehittää omia mielentaitoja sekä harjoituksia sen vahvistamiseksi.

5. Löytöretki tuloksiin ®

”Motivaatio on liikkeelle paneva voima. Hyväkään motivaatio tai suunnitelma ei yksistään riitä viemään asioita maaliin. Mitä tehdä, jos motivaation myötätuuli ei puhaltele?”

Tulokset tottelevat tekoja. Volitio tarkoittaa toimeenpanemisen taitoa, eli kykyä laittaa asioita tapahtumaan silloinkin, kun varsinaista motivaatiota ei ole. Viidennessä osiossa perehdytään muutoksen esteisiin sekä siihen, kuinka saamme muutoksen aikaiseksi myös niinä heikompina päivinä.

Muutoksen toteuttamiseen liittyvät haasteet harvoin johtuvat tiedon puutteesta. Eli me tiedämme kyllä mitä meidän tulisi tehdä esimerkiksi pudottaaksemme painoamme, mutta silti meillä on haasteita saada haluamamme tavoitteet toteutetuiksi.  Kun volitio on kunnossa, pääsemme eteenpäin kohti tavoitteitamme.

Kirjasta:

Kirja on erinomainen tietolähde halutessasi toteuttaa elämäntapamuutoksen. Se tarjoaa erittäin paljon tietoa muutoksen suunnitteluun sekä toteuttamiseen liittyvää tietoa ja oivalluksia. Kirja on kirjoitettu samaan aikaan ”insinöörimäisesti”, eli siinä on paljon yksityiskohtaista ja luettelomaista tietoa, mutta myös hauskoja kielikukkasia mieltä ilahduttamassa.

Kirja tavoitteena on antaa sinulle selkeys siihen mitä sinä haluat saada elämässäsi aikaiseksi, eli mitkä ovat sinun tavoitteesi sekä niiden taustalla olevat periaatteet. Toinen tavoite on antaa sinulle tietoa miten pääset noihin tavoitteisiisi tehokkaammin. Se ei tarjoa pikaratkaisuja tai hokkuspokkus -temppuja vaan tietoa jonka avulla sinä voit itse oivaltaa sekä suunnitella oman muutoksesi ja päästä tavoitteisiisi.

Miksi meidän tulisi kehittää itseämme?

Monta kertaa kuulee kysymyksen, että miksi meidän pitäisi elää tavoitteellista elämää tai pyrkiä kehittämään itseämme? Emmekö riitä sellaisina kuin olemme ja eikö olisi huomattavan paljon helpompaa elää niin kuin nyt ja tyytyä siihen? Kirjassaan Mustonen, Seppänen ja Törmälehto ovat ottaneet erinomaisella tavalla kantaa tähän asiaan:

”Elämää voi elää ainakin kahdella tavalla. Voi elää ”siinähän se” -elämää, jolloin onnistumiset ovat satunnaisia, itsestä riippumattomia sattumia ja pettymykset pitkäaikaisia mielialoja. Tällöin elämä on yleensä tasaisen varmaa, mutta aika usein harmaata henkistä anestesiaa. Vaihtoehtoisesti voi elää kokien syvää merkityksellisyyden tunnetta. Sellaista elämää, jossa kokee tekevänsä juuri sitä, mikä edustaa itselle tärkeitä asioita.

Valitseepa kumman vaihtoehdon tahansa, on selvää, että helppoa elämää ei ole tarjolla kenellekään. Elämästä voi kuitenkin tehdä itselleen mahdollisimman mielekkään ja merkityksellisen matkan.”