Thomas Erikson: Vastoinkäymiset Ympärilläni

Vastoinkäymiset Ympärilläni on kirja joka ei käsittele varsinaisesti vastoinkäymisiä, vaan sitä miten sinä itse voit vaikuttaa kohdallesi tulleisiin vastoinkäymisiin ja saavuttaa niistä huolimatta menestystä elämässäsi. Eli ajatuksena on osoittaa, että menestyksesi riippuu siitä mitä sinä teet eikä siitä mitä sinulle tapahtuu.

Vastoinkäymisiltä ei voi välttyä kukaan. Mitä helpommin ymmärrämme ja sisäistämme sen, että kaikkea kakkaa nyt vaan tapahtuu, sitä helpommin ymmärrämme myös omaa elämäämme. Siksi meidän kannattaa harjoitella noiden vastoinkäymisten sietämistä ja jopa muuttaa ajatustamme niistä meitä kasvattaviksi haasteiksi. Näin kasvamme ihmisinä emmekä aina vaivu synkkyyteen tai lamaannu kun jotain negatiivista elämässämme tapahtuu.

Et voi saavuttaa omia unelmiasi jollet ole valmis ottamaan vastuuta omasta elämästäsi:

  • Vastuu kaikesta mitä teet, eli kaikki mitä teet on sinun omalla vastuullasi
  • Vastuu kaikesta mitä et tee, eli kaikki mitä sinä jätät tekemättä on sinun vastuullasi
  • Vastuu siitä miten reagoit ja ajattelet, eli vaikka et voi itse aina vaikuttaa mitä sinulle tapahtuu, on sinun vastuullasi se miten siihen reagoit

Eli se mitä teet tai jätät tekemättä, on omalla vastuullasi. Kyky ottaa täysi vastuu tekemisistään on ainoa todellinen merkki kypsyydestä. Samoin sinä olet yksin vastuussa omista reaktioistasi. Tämän ajatustavan juttu on se, että sinä olet itse oman tulevaisuutesi herra.

Ero menestyneiden ja vähemmän menestyneiden ihmisten välillä on se miten he suhtautuvat vastoinkäymisiin. Menestyneet ihmiset eivät sulje silmiään hankalilta asioilta tai kieltäydy tekemästä ikäviä asioita. He havaitsevat hankaluudet monesti jo etukäteen ja tekevät tarpeellisen vahinkojen minimoimiseksi.

DISC-luokittelu

Idiootit ympärilläsi kirja perustui DISC-luokitteluun eli neljän värin malliin: punainen, keltainen, vihreä ja sininen. Miten nuo eri värien edustajat kokevat vastoinkäymisinä:

  • Punainen, ovat valmiita vastoinkäymisiin koska he olettavat sellaisia matkan varrella tulevan. Punaiset ylipäätään hyväksyvät ympäristön ja elämän haasteet sellaisina kuin ne ovat, ja siksi ovat valmiita käymään toimeen vastoinkäymisten selättämiseksi. Toisaalta punaiset pitävät vauhdista ja toiminnasta sekä tulosten saamisesta, siksi kaikki mikä seisoo heidän tiellään noiden asioiden saavuttamiseksi edustaa vastoinkäymistä.
  • Keltainen ovat hyvin positiivisia ja näkevät ympärillään pelkkiä mahdollisuuksia. Siksi se, että matkan varrelle osuu takaisku saa heidät sokkiin. Heidän pahin pelkonsa on, että he joutuvat nolatuksi toisten ihmisten edessä. Eli kaikki mikä liittyy keltaiseen tyyppiin ihmisenä, muuttuu vastoinkäymiseksi, kun asiat eivät menekään hänen kaavailemallaan tavalla.
  • Vihreä erottaa vastoinkäymiset jo kaukaa. Vihreille pääasiallisia vastoinkäymisiä ovat konfliktit. Kaikenlainen vastakkainasettelu merkitsee aina huonoja uutisia. Vihreä ei niinkään välitä omista voitoistaan vaan hänelle tärkeämpää on tiimin menestys. Siksi vastoinkäymiset liittyvät ryhmän harmoniaan ja siihen miten tiimillä menee.
  • Sininen ajattelee lähtökohtaisesti kriittisesti eri asioista ja vastoinkäymisten sattuessa nyökkää todeten: Mitäs minä sanoin. Siniset rakastavat hallinnan tunnetta (ei ihmisten vaan yksityiskohtien) ja siniselle vastoinkäyminen voi olla sekin, että hänen ei anneta kaikessa rauhassa viilata ja trimmata prosessia niin hyväksii, että se rullaisi itsekseen.

Miten nuo eri värien edustajat taas sitten ratkaisevat vastoinkäymiset:

  • Punaiset ovat hyvin voimakkaasti toiminnan ihmisiä. Siirry syrjään punaisen tieltä äläkä tule hänen ja ratkaisun väliin. Jos sinä itse olet aiheuttanut vastoinkäymisen tai teillä on erimielisyys keskenänne, valmistaudu tappioon ja tulevasi yli ajetuksi.
  • Keltaisella on positiivinen perusasennoituminen ja heidän luontainen puolustusmekanisminsa suojaa heitä vakavimmilta kolhuilta. Jos vaikka he saavat potkut työstä, ajattelevat he, että kyseessä on työnantajan ongelma kun ei ymmärrä heidän arvoaan ja asioiden oikeaa tilaa. Eli keltainen pyyhkäisee pienen tappion harteiltaan kuin vaihtaisi paitaa. Mutta, jos vastoinkäyminen osuu kunnolla, keltainen romahtaa ja he saattavat olla todella alamaissa. Tässäkin tilanteessa he tosin unohtavat vastoinkäymiset varsin nopeasti ja siten pääsevät niistä yli.
  • Vihreät ottavat vastoinkäymiset aika raskaasti. He saattavat huolestua pienistäkin asioista ja näkevät vastoinkäymisiä kaikissa asioissa. Vastoinkäymiset ovat luontainen osa elämää, mutta ne ovat todella rasittavia ihmisille jotka vaan haluaisivat olla kaikessa rauhassa. Ihmissuhdeongelmissa vihreät ovat mestareita. He ovat erittäin hyviä kuuntelijoita, ongelma vaan on heidän kammonsa konflikteille. Vihreiden voimavara on se, että he osaavat turvautua muiden apuun.
  • Siniset ovat loistavia riskianalyytikkoja sillä he ovat osanneet ennakoida suurimman osan asioista ennen kuin ne edes tapahtuvat. He paloittelevat ja analysoivat ongelmat (riippumatta siitä onko kyse asia vai ihmissuhdeongelmista) ja laativat toimintaohjeet joita noudattamalla saadaan vastoinkäyminen ratkaistua.

Kirjassan Erikson jakaa meidät kaikki kahteen ryhmään. osa meistä asuu Sitkulassa ja osa Voittokylässä:

  • Sitkulassa kaikki on päällisin puolin hienosti. Voit olla rauhassa oma itsesi, ei ole kiire mihinkään ja elämä pyörii samanlaisena koko ajan. Sitkula on jokaisen meidän kaikkien sisällä. Pakenemme sinne kun meidän pitäisi tehdä jotain, mutta just nyt ei oikein huvittaisi. Sitkulassa odotamme, tarkkailemme, suunnittelemme, mietimme ja pysymme passiivisina. Odotamme, että planeetat ovat oikeassa asennossa, lama on taittunut jne…
  • Sitkulassa ihmisillä ei ole tavoitteita. He ovat tyytyväisiä elämäänsä nyt. Ja jos jostain syystä tulisi syytä miettiä asioiden tekemistä eri tavalla tai haluaisi saavuttaa jotain – sen ehtii kyllä sitten joskus toistekin.
  • Sitkulalaisten asenne muuhun maailmaan ja omiin mahdollisuuksiin ei auta heitä elämässä eteenpäin. He menettävät tilaisuutensa kehittää omaa elämäänsä ja tavoitella omia unelmiansa.
  • Voittokylässä asuu ihmisiä jotka elävät omia unelmiaan todeksi. He uskaltavat kurkottaa pilviin luodessaan visioita ja joiden unelmat ovat suuria. Voittokylän asukkaat eivät pelkää sitä työmäärää joka unelmien tavoittelemisesta seuraa.
  • Voittokylässä inspiroidutaan toisten menestyksestä. Kun näet naapurin uuden hienon auton, et kadehdi sitä vaan onnittelet häntä uudesta autosta. Saatat päästä koeajelulle ja jopa innostua tekemään enemmän töitä, että saisit itsekin samanlaisen.
  • Voittokylässä asuu omalla työllään menestyviä ja omaa elämäänsä hallitsevia ihmisiä. Siellä asuu yrittäjiä, toimitusjohtajia ja muita omalla alallaan menestyneitä. Siellä asuu myös yksinhuoltajaäitejä jotka pienistä palkoistaan laittavat kympin kaksi sivuun tulevaisuutta varten tai siellä asuu maahanmuuttaja joka kieltäytyi lannistumasta vaikka oli saanut satoja hylkäyksiä työpaikkahakemuksiinsa ja tekee nyt töitä pankissa. Siellä asuu myös lukihäiriöinen jota haukuttiin koulussa 12 vuotta tyhmäksi ja nyt johtaa omaa firmaa ja työllistää huomattavan määrän myös muita ihmisiä.
  • Voittokylässä asuvat ne jotka uskaltavat luottaa itseensä ja näkevät aktiivisesti mahdollisuuksia ympärillään ja haluavat tarttua niihin.

Kirjassa Erikson kertoo kuvainnolliset esimerkit epäonnistuneesta ja onnistuneesta elämäntapamuutoksesta.

Ensiksi on esimerkkinä Heikki, jonka hyvin alkanut elämäntapamuutos kariutui. Vastaavasti myöhemmin kuvataan Lenan elämäntapamuutosta ja sitä miksi hän taas vastaavassa tilanteessa onnistui. Tässä syyt Heikin epäonnistumiselle ja miten Lena ratkaisi ne onnistuen omassa muutoksessaan:

  • Ei ollut selkeää syytä miksi aloitti. Minkä ongelman kanssa painiskelet, eli mikä on se juurisyy joka on seurausten taustalla. Tämä on se asia joka sinun tulisi ratkaista.
  • Tavoite oli epäselvä ja epämääräinen. Parasta on edetä vain yksi tavoite kerrallaan ja määritellä tuo tavoite tarkasti sekä aikatauluttaa se.
  • Liian suuri askel ja muutos kerralla. Pyri etenemään yksi pieni askel kerrallaan.
  • Tulokset alussa näkymättömiä. Vaikka juoksisit kuinka raskaan juoksulenkin, et saa ylipainoasi korjattua yhdellä kertaa. Tärkeämpää on tehdä sellainen lenkki, että haluat tehdä saman huomenna uudestaan. Ja seuraavana päivänä…
  • Puuttui tarvittava sitkeys. Peräänantamattomuus on sitä, että hyväksyy asiat sellaisina kuin ne ovat ja oppii hyväksymään sen, että matka kohti onnistumisia sisältää vastoinkäymisiä. Peräänantamattomuus on sitä, että pitää tavoitteen kirkkaana mielessään samalla kun ymmärtää, että eteneminen tapahtuu pienin askelin
  • Aliarvioi miten vaikea on vanhoja tottumuksia kitkeä. Kirjassaan Erikson sanoo, että lähes puolet meidän päivittäisestä tekemisestä olisi tottumusten tulosta.
  • Ei hankkinut oikeita ihmisiä ympärilleen. Oikeat ihmiset kannustavat sinua tavoitteissasi eteenpäin eivätkä koe oman arvonsa uhatuksi kun sinä edistyt tavoitteissasi
  • Vähitellen luisui tavoitteestaan. Käytä punaisten ruksien taikaa (Liselotten tupakoinnin lopettaminen)

Ainoa tapa kasvaa ja kehittyä on poistua omalta mukavuusalueelta. Toinen juttu on opetella olemaan välittämättä muiden mielipiteistä. Eli merkittävä osa meidän lähellä olevista ihmisistä saattavat kokea meidän kehittymisen ja muutoksen uhkaavana tekijänä. Ei sillä, etteivätkö he toivoisi meille kaikkea hyvää, mutta meidän menestyminen korostaa heidän seisahtuneisuutta.

Asenteen muuttaminen on valinta. Menestyksen tavoittaminen ei ole lineaarinen suora linja. Menestys on ennemminkin kehä, jatkuva kiertokulku joka vahvistaa itse itseään. Jos haluaa saavuttaa menestystä, tarkoittaa se sitä, että pitää olla valmis kohtaamana myös vastoinkäymisiä (heiluriliike). Menestys onkin yleensä sama asia kuin kasvu ihmisenä, ja se onnistuu vain niiden vastoinkäymisten selättämisen kautta.

Kirjailijasta:

Thomas Erikson on kirjailija joka on tullut tunnetuksi kirjoitettuaan kirjan Idiootit Ympärilläni. Kirja on ollut kansainvälinen menestys ja sitä on käännetty eri kielille ja myyty miljoonia kappaleita. Idiootit Ympärilläni kirja perustuu D.I.S.C. menetelmään jonka avulla Erikson kuvaa eri ihmisten ja heidän kommunikointitapojensa erilaisuutta. Ymmärtämällä erilaisuuttamme ymmärrämme myös paremmin toinen toisiamme. Kirjan Idiootit Ympärilläni menestys toi Eriksonille paitsi mainetta myös valtavan määrän kritiikkiä. Eriksonilla ei ole psykologian koulutusta vaan hän on yritysjohdon konsultti, tutkija ja kirjailija. Siksi arvostelijat kokivat hänen yksinkertaistaneet liikaa asioita ja ettei hänen kuvaamien mallien avulla oikeasti pystytä kuvaan eri ihmisten käyttäytymistä. Thomas Erikson on jatkanut työtään ja kirjoittanut jatkoa Idiootit Ympärilläni kirjalle kirjoittamalla kirjasarjan samaan arviointimenetelmää sekä perusajatuksia mukaillen