Tämä on yksi itsensä ja oman talouden kehittämisen klassikkoteoksista. Tony Robbinsin Raha, peli haltuun – 7 yksinkertaista askelta taloudelliseen vapauteen on 700 sivuinen jättiläinen, jossa kirjoittaja kertoon seikkaperäisesti miten sinä voit saada oman taloutesi haluamaasi kuntoon.
Raha on keskeinen elinehto, mutta ei kaikkein tärkein asia. Se on vain työkalu, voimanlähde jonka avulla voimme olla toisillemme avuksi ja elää mahdollisimman hyvää elämää. Kirjan tavoitteena on elämänlaadun lisääminen, ja keino siihen on se nimenomainen taito jota useimmat ihmiset eivät ole hankkineet: rahan hallinnan taito.
Kirja tähtää yhteen ainoaan lopputulokseen 🡪 Sen luettuasi osaat varmistaa, Robbinsin tavoitteena kirjassaan on, että tulosi ovat turvatut loppuiäksesi. Sinun enää tarvitse tehdä töitä rahan eteen. Se on todellista taloudellista vapautta. Miksi? Jos elätät itsesi työnteolla, vaihdat aikasi rahaan. Se on itse asiassa se huonoin mahdollinen vaihtokauppa minkä voit tehdä. Rahaa voit saada aina lisää, mutta aikaa ei ikinä.
Paras ja tehokkain keino muuttaa omaa elämäänsä on etsiä ihmisiä, jotka ovat onnistuneet siinä mitä tavoittelet ja sitten jäljitellä heidän toimintaansa oppien heidän virheistään ja menestyksistään. Se mikä erottaa menestyjät muista ihmisistä on se, että he tietävät mitä heidän pitää tehdä ja toistavat näitä asioita elämässään. Monta kertaa meillä on luulo, että vaurastuminen syntyisi pelkästään kurinalaisuudesta, mukavuuksista kieltäytymisestä ja onnekkuudesta. Itse asiassa se mikä erottaa vaurastujat muista on se, että he ovat kiinnostuneita opiskelemaan ja kehittämään itseään ja sen kautta tuomaan muille lisäarvoa jonka avulla he kasvattavat tulojaan. Mutta nuo tulot pitää osata sijoittaa järkevästi jotta saamme rahan tekemään töitä meidän puolestamme. Robbinsin mukaan paras keino vaurastua on opetella palvelemaan muita paremmin kuin kukaan muu.
Kirjan alussa kerrotaan esimerkkejä henkilöistä jotka ovat tienanneet paljon, mutta menettäneet kaiken. Tarkoituksena on korostaa sitä, että tienaamalla ei rikastu vaan sijoittamalla.
Seitsemän askelta taloudelliseen vapauteen:
1. Tee päätös
- Tee päätös muuttaa itsesi kuluttajasta sijoittajaksi
- Tee päätös siitä kuinka suuren osuuden tuloistasi laitat kulutukselta sivuun ja sijoitat tulevaisuuden ”vapausrahastoon”
- Tee päätös mihin rahasi sijoitat. Tavoitteena on luoda itsellesi rahantekokone joka vaurastuttaa sinua silloinkin kun itse et teet töitä.
2. Ryhdy sisäpiiriläiseksi
Tässä osuudessa Robbins kuvaa kahdeksan myytin avulla kuinka on tärkeää, että opimme sijoittamaan omat rahamme itse. Kukaan muu ei pidä niin hyvää huolta meidän rahoistamme kuin me itse. Hän kuvaa meille tarjottavien varainhoitopalveluiden ansoja ja väittämiä joiden avulla he haluavat ihmisten antavan rahansa heille hoidettavaksi. Lopputuloksena on, että siinä riskin kannat sinä itse, mutta markkinatilanteesta ja suhdanteista riippumatta he ottavat joka tapauksessa kulunsa sinun rahoistasi.
Kahdeksan myyttiä sijoittamisesta:
- Kolmentoista biljoonan dollarin valhe – sijoita meidän kauttamme ja voita markkinat. Robbins kuvaa sitä kuinka eri varainhoitopalvelut markkinoivat omaa toimintaansa keinona saada parempaa tuottoa kun itse asiassa ne vain keräävät kuluina rahaa palvelujen tuottajalle ja itse asiassa vielä häviävät tuotossakin esimerkiksi indeksirahastoille.
- Meidän maksumme – ne ovat pieni hinta rikastumisesta. Eli Robbins varoittaa meitä oman varallisuudenhoidon ulkoistamisesta koska silloin ne tahot jotka sijoittavat meidän rahamme ottavat merkittävän osuuden tuotoistamme ja näin estävät meitä vaurastumasta.
- Tuottomme – mitä näet, sitä saat. Koska kuluilla on oikeasti merkittävä vaikutus varallisuudenhoidon lopputulokseen, on tärkeää, että saamme oikean ja rehellisen kuvan mahdollisesti käyttämiemme palveluiden kulurakenteesta.
- Olen välittäjäsi – minun työni on auttaa sinua. Robbins kuvaa kuinka on mahdollista löytää varainhoitaja joka oikeasti ajattelee ja on Yhdysvaltain lakien puitteissa velvollinenkin ajattelemaan sinun parastasi varojasi hoitaessaan.
- Tavoiterahastot – viritä ja unohda. On olemassa rahastoja joissa allokointi on määritetty jonkin tietyn aikajakson mukaisesti. Eli sen sijaan, että se seuraisi markkinoita se seuraa esimerkiksi sinun ikääsi tai eläköitymispäivääsi. Tässä ongelma on se, että markkinat elävät sinun aikataulustasi riippumatta ja lopputuloksena voi olla, että allokointi menee katastrofaalisesti vikaan.
- Vihaan annuiteetteja, ja niin sinunkin pitäisi. Tämä esimerkki soveltuu heikosti meille Suomeen
- Isot tulot vaativat isot riskit. Robbins opettaa, että meidän on mahdollista luoda itsellemme epäsymmetrinen riski. Tämä tarkoitta sitä, että halutessamme suurempaa tuottoa se ei suoraan tarkoitakaan sitä, että meidän pitää ottaa enemmän riskiä. Voimme opetella sijoittamaan niin, että meidän on mahdollista saada hyvää tuottoa mutta pienellä riskillä.
- Valheet joita kerromme itsellemme. Tämä on yksi suurimmista syistä mikä estää meidän vaurastumisemme. Me olemme jääneet kiinni omaan vanhaan identiteettiimme ja tapaamme ajatella emmekä osaa nähdä omaa potentiaaliamme vaurastujana.
3. Tee pelistä sellainen jossa voit voittaa
Jotta voimme muuttaa omaa elämäämme ja taloudellista tilannettamme, tulee meillä olla selkeä tieto siitä mitä me haluamme saavuttaa. Jos emme tiedä mitä kohti haluamme mennä, emme myöskään pääse koskaan perille. Jotta voimme voittaa rahapelimme, tulee meidän tietää mitä peliä haluamme pelata.
Tässä osiossa Robbins haluaa meidän määrittelevän itsellemme ja omalle taloudellemme tavoitteet. Jotta osaamme määritellä nuo tavoitteet pitää meidän ensin osata määritellä millaisen elämän me haluamme itsellemme oman taloutemme turvin mahdollistaa. Sen jälkeen tuo tavoite lasketaan auki ja muutetaan rahaksi. Koska kirjan tavoitteena on opettaa meidät luomaan itsellemme rahantekokone jonka avulla saamme rahan tekemään töitä puolestamme, tämä osio kertoo meille minkä kokoinen ja tehoinen tuon koneen tulisi olla jotta se täyttäisi tarpeemme.
Tunne lukusi = Paljonko tarvitaan rahaa, että voisit elää unelmiesi elämää
- Taloudellinen turva = peruskulut hoidettu
- Taloudellinen elinvoima =
- Taloudellinen riippumattomuus
- Taloudellinen vapaus
- Ehdoton taloudellinen vapaus
Varakkuuslaskuri – matka tavoitteeseen
- Taloudellinen suunnitelma ja aikataulu miten saavutat tavoitteesi
Miten säästää jotta voi sijoittaa enemmän (viisi tapaa)
- Säästä lisää ja sijoita erotus
- Tienaa lisää ja sijoita erotus
- Karsi kuluja ja veroja ja sijoita erotus
- Tee suurempaa tuottoa
- Muuta elämäntapaasi ja edistä taloudellista muutosta samalla
4. Tee elämäsi tärkein sijoituspäätös
Robbinsin mukaan kenestä vain voi kovasti työtä tekemällä, elämällä kurinalaisesti ja tekemällä oikeita asioita omassa elämässä ja taloudessa tulla vauras. Mutta ainoastaan sellaiset henkilöt jotka osaavat allokoida varallisuutensa pysyvät vauraina. Tällä Robbins tarkoittaa sitä, että osatessamme allokoida (jakaa omaisuutemme eri omaisuuslajien ja sijoitusten kesken) varallisuutemme osaamme suojata sen maailman ja markkinoiden myllerryksiltä.
Neljännessä osiossa Robbins kertoo kuinka järkevä allokointi tehdään. Hän myös tutustuttaa lukijat kolmen korin malliin jolla kuvataan sitä miten meidän pitäisi jakaa tulomme omien tämän hetken tarpeiden ja mielihalujen, taloudellisen turvan sekä varallisuuden kasvattamisen välillä.
5. Luo elinikäinen tulosuunnitelma
Kirjan viidennessä ja kuudennessa osiossa tulee todella erityistä sisältöä. Robbins on kirjaa varten haastatellut varainhoidon ja sijoittamisen maailman suurimpia guruja. Nämä pörssimaailman tähdet pelaavat eri säännöillä kuin tavalliset sijoittajat. Heidän sijoitusvarallisuuden määrä antaa heille käyttöön esimerkiksi ihan eri tavalla rakennettuja ja suojattuja sijoitusrahastoja kuin mitä muilla sijoittajilla on valittavana. Yksi näistä rahastoista on Ray Dalion perustama maailman suurin hedge-rahasto Bridgewater.
Tässä viidennessä osiossa Robbins pyytää Daliota jakamaan lukijoille hänen käyttämänsä allokointijärjestelmän jotta lukijatkin voisivat sijoittaa rahansa samaa kaavaa käyttäen. Dalio jakaa sijoitusstrategiansa ja kertoo käyttämästään All season -strategiasta. Yleisesti ajatellaan, että sijoituksia hajauttaessa meidän tulisi hajauttaa sijoitukset osakkeisiin ja velkakirjoihin koska perusajatuksena, että ne liikkuvat markkinoilla käänteisesti toisiinsa nähden. Dalion strategiassa sijoitukset hajautetaan eri omaisuuslajien kesken niiden kunkin sisältämän riskin mukaisesti.
6. Sijoita kuin promille kärki
Kirjan kuudennen osan muodostaa nämä aikaisemmin mainitut Robbinsin tekemät henkilökohtaiset haastattelut. Haastatteluissa maailman johtavat varainhoidon ja sijoittamisen asiantuntijat jakavat omia ajatuksiaan ja menestysreseptejään.
12 maailman parhaan sijoittajan haastattelut
- Carl Icahn – tekee julkisen oston pörssiyhtiöstä ja haastaa olemassa olevan johdon 🡪 kehittää yhtiötä nostaakseen sen arvoa ja jotta osakkeenomistajat saavat parempaa tuottoa
- David Swensen – Yhteisösijoittaja (Yalen yliopiston sijoitussalkun hoitaja)
- John C. Bogle – Indeksirahaston kehittäjä ja Vanguard Groupin perustaja
- Warren Buffet – Omahan oraakkeli
- Paul Tudor Jones – Yksi maailman menestyksekkäimmistä pörssivälittäjistä
- Ray Dalio – All Season salkku ja Bridgewater Association perustaja
- Mary Callahan Erdoes – J.P. Morganin omaisuudenhoitoyhtiön johtaja (1 biljoona)
- T. Boone Pickens
- Kyle Bass – Ennusti Yhdysvaltain asuntomarkkinoiden romahduksen
- Marc Faber – Sveitsiläinen ”Tohtori Turmio”
- Charles Schwab – koko kansan meklari
- Sir John Templeton – osakkeita kannattaa ostaa suurimman pessimismin hetkellä
7. Tee, nauti ja jaa
Tony Robbinsin ajatus itsensä ja oman varallisuuden kehittymisestä perustuu ajatukseen omasta kasvusta ja sen kautta muiden auttamisesta kohti heidän tavoitteitaan. Toisin sanoen Robbinsin mielestä paras keino vaurastua on palvella mahdollisimman hyvin muita.
Elämässä on kyse kasvamisesta ja antamisesta
- Peter Ustinov: Elämän tarkoitus on uskoa, että paras on vielä edessä
- Benjamin Disraeli: Ihminen on suuri ainoastaan toteuttaessaan intohimoaan
- Dalai Lama: Onni ei ole jotain valmista. Se syntyy omista teoista
Kirja on tosiaan yli 700 sivuinen tiiliskivi. Se on yksi itsensä ja oman talouden kehittämisen klassikoita. Robbins elää itse kuten saarnaa. Hän on lähtöisin köyhistä oloista ja on joutunut aikanaan lapsuudessaan näkemään nälkää. Jo varhaisesta vaiheesta alkaen hänellä itsellään on ollut tavoitteena auttaa muita ja hän on ollut erityisen aktiivinen ruoka-avun mahdollistaja niin Yhdysvalloissa kuin laajemmin maailmalla. Tänä päivänä hänen perustamien ja johtamien yritysten liikevaihto on useita miljardeja euroja vuodessa.