Kirjoittaja: Joni Jaakkola on valmentaja, yrittäjä, kirjoittaja ja puhuja. Hän on aktiivinen myös somessa ja julkaisee mm. kiinnostavia podcasteja asiantuntijavieraiden kera ihmisten hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Jaakkolalla on tunnettu ihmisläheisestä ja yksilölle tilaa antavasta valmennustavastaan.
Kirjassaan Väkevä elämä – Viisaampi mieli – Vahvempi keho, Jaakkola on tiivistänyt valmennusfilosofiansa yksien kansien väliin. Kirjan tavoitteena on antaa työkaluja ja oppeja terveyden tukemiseen sekä suorituskyvyn parantamiseen, jotta arki ei olisi pelkkää selviytymistä vaan voisi oikeasti kurottaa kohti omaa potentiaaliaan. Koska ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, Jaakkola ei keskity pelkästään keholliseen hyvinvointiin, vaan kehottaa yhtälailla huolehtimaan myös henkisestä hyvinvoinnista. Jaakkolan tavoitteena on kehittää lukijan ajattelua suhtautumista terveyteen ja suorituskykyyn opettaen samalla joustavuutta sekä käytännönläheisyyttä pyrkiessä kohti väkevää elämää. Pelkällä tiedolla ja teorialla ei tee mitään, vaan on tärkeää, että ne siirtyvät myös käytäntöön. Siksi on tärkeää, että käytäntö jättää tilaa elämälle ja sen mukanaan tuomille yllätyksille.
- Paremmalla ajattelulla väkevän elämän mestariksi
Kirjan ensimmäisessä osassa keskitytään merkityksellisyyden löytämiseen, elämänsisällön parempaan hahmottamiseen sekä väkevän elämän kannalta olennaisten kysymysten pohdintaan.
Jaakkolan mukaan meidän jokaisen on mahdollisuus kehittää itseämme ja saavuttaa menestystä eri elämän osa-alueilla. Kehitys ei kuitenkaan tapahdu ilman hintaa, vaan halutessamme saavuttaa merkittäviä asioita elämässämme tulee meidän tehdä kehityksemme eteen uhrauksia. Samoin meidän ei ole mahdollista saavuttaa huippukehitystä kaikilla elämän osa-alueilla yhtä aikaa. Panostaessamme johonkin osa-alueeseen, muut ottavat osumaa. Yksi tapa ratkaista tämä on nähdä elämä kausiluontoisena jolloin yhtenä hetkenä panostaa tietyn osa-alueen kehitykseen ja toisena toisen. Kirjan mukaan pystyt väkevöittämään elämää monella rintamalla, mutta ei et yhtä aikaa etkä ilman hintalappua.
Jaakkola korostaa pienten kehitysaskeleiden merkitystä. Tekemällä pieniä muutoksia ja oikeita valintoja sinä pystyt toteuttamaan suurenkin muutoksen. Monta kertaa emme ymmärrä pienten muutosten luomaa korkoa korolle kasvua jossa ensin ei näytä tapahtuvan mitään, mutta vuosien kuluttua muutoskäyrä lähtee kiivaaseen nousuun. Pienissä muutoksissa on se hyvä puoli, että sinun on helpompi toteuttaa ne ja luoda niistä toimiva rutiini. Jos yrität liian suuria muutoksia kerralla, on suurempi riski, että muutos ei jää kestäväksi. Jaakkola kannustaakin kehittämään lite bättre -tekemistä jossa tehdään pieniä muutoksia toimintaan.
Muutosmatkassa hankalinta on lähteä liikkeelle. Sinulla on olemassa paljon rutiineja ja moni asia tuntuu vaativan huomiotasi sekä aikaasi kalenteristasi. Jos haluat kehittää omaa hyvinvointiasi, tulisi sinun pystyä allokoimaan aikaa myös itsellesi ja sinulle merkityksellisille asioille. Kun pystyt suunnittelemaan ja ennakoimaan tekemistäsi ja elämääsi, jäävät sählääminen ja reagointi vähemmälle. Silloin sinun on mahdollisuus tehdä asioita oikein ja oikeita asioita.
- Yhdeksän terveyden ja suorituskyvyn tukijalkaa
Kirjan toisessa osassa Jaakkola käy läpi yhdeksän terveyden ja suorituskyvyn tukijalkaa. Hän kirjottaa, että pysyvä elämäntapamuutos lähtee liikkeelle omien arvojen tarkastelemisella ja päivittämällä itsellesi, että mitkä asiat ovat sinulle oikeasti tärkeitä. Useimmiten henkilökohtainen terveys on arvoasteikollasi varsin korkealla. Mutta, kun tarkastelet toteutunutta ajankäyttöäsi tai esimerkiksi taloudellisia panostuksiasi, kuinka paljon olet käyttänyt niistä omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen?
Sinun elinympäristölläsi on merkittävä vaikutus siihen, miten helpoksi ja rutiininomaiseksi teet itsellesi hyvinvoinnistasi huolehtimisen. Jos elinympäristösi tukee esimerkiksi terveellisiä ruokailutottumuksia ja aktiivista elämää, on paljon todennäköisempää, että niiden noudattaminen on osa päivittäistä arkeasi.
Muutos ei tapahdu suoraviivaisesti, vaan matkalle sattuu eri elämäntilanteista johtuvia mutkia ja lipsahduksia. Onnistunut muutos perustuu ajattelutapaan, että pienet lipsahdukset ja reitiltä poikkeamiset eivät ole maata kaatavia, vaan kannattaa jatkaa eteenpäin kohti tavoitteita. Yleisempi ajatusmalli on se, että tavoitteeseen pääseminen perustuu sataprosenttisiin onnistumisiin ilman poikkeamia matkalla. Jälkimmäinen vaihtoehto toteutuu yleensä tekemällä pieniä, lähes huomaamattomia, muutoksia arjen toiminnassa ja valinnoissa. Kun muutokset ovat riittävän pieniä ja yksinkertaisia, niiden noudattaminen ei vaadi sankaritekoja vaan muutos tapahtuu lähes itsestään. Kun pienten muutosten noudattaminen jatkuu riittävän pitkään, niistä muodostuu lähes automaattisia tapoja, eli muutoksen toteuttaminen helpottuu. Tapojen muuttaminen onkin onnistuneen muutoksen edellytyksenä.
Priorisoimalla laitat asioita tärkeysjärjestykseen ilman, että ne kuitenkaan täydellisesti sulkisivat toisiaan pois. Monta kertaa me näemme asiat tarpeettoman mustavalkoisesti. Meidän elämässämme tulee vastaan tilanteita ja ajanjaksoja, joissa joudumme esimerkiksi panostamaan hetkellisesti paljon työhön ja siihen liittyviin velvollisuuksiin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemmekö voi samaan aikaan syödä ja liikkua niin, että huolehdimme omasta hyvinvoinnistamme.
Onnistunut muutos tarkoittaa sitä, että muutoksen tuomista eduista pidetään kiinni, eli muutoksesta saadaan pitkäaikainen hyöty. Onnistuneeseen muutokseen vaaditaan selkeä visio siitä mitä haluat muutoksella saavuttaa ja mitä hyötyä siitä on sinulle. Silloin kun on riittävästi taitoa ja tarvittavat resurssit sekä ajantasainen toimintasuunnitelman, voidaan keskittyä olennaisiin asioihin muutoksen toteuttamisessa. Yhdessä tekeminen tai ainakin yhteisymmärrys muutoksen tekemisestä läheisessä ihmissuhteessa vaikuttaa merkittävästi muutoksen onnistumisen mahdollisuuksiin.
Mittaaminen voi olla muutoksen kannalta hyödyllistä tai jopa haitallista. Esimerkiksi ruokapäiväkirja on keino varmistaa, että saat riittävästi ja monipuolisesti energiaa ja ravinteita. Samaan aikaan esimerkiksi epäsäännöllisesti toteutetut kehonkoostumus tai suorituskykymittaukset ilman, että niiden välillä olisi ollut johdonmukaista tekemistä, tai ilman oikeaa asiantuntemusta niiden tulkitsemisesta, voivat olla suorastaan haitallisia ja lannistavia.
Elämäntapamuutoksessa kyse on siitä, että tekemisen ja ymmärryksen perustaso nousevat. Niiden kautta syntyy muutoksia toimintatavoissa ja arjen valinnoissa ilman, että niihin tarvitsee jatkuvasti keskittyä ja fokusoida. Samaan aikaan asenne ja tekeminen muuttuvat mustavaloisesta joustavammaksi, eli opit ajattelemaan hyvinvointia ja suorituskykyä kokonaisuutena pienten yksityiskohtien sijasta. Terveydestä huolehtimisesta tulee elämäntapa. Et elä voidaksesi syödä ja treenata, vaan syöt ja treenaat voidaksesi elää täysipainoista väkevää elämää.
- Treeni, ravinto, elämäntavat – mitä hyödyt?
Keskityttäessä treenissä, ravinnossa ja elämäntavoissa yksinkertaisiin perustekijöihin on niihin liittyvistä muutoksista helpompaa tehdä toimivia ja pysyviä rutiineja. Terveydestä huolehtimisen tavoitteena on varmistaa, että olet elinvoimainen ja kykenevä elämään ja toteuttamaan sinulle tärkeitä asioita. Välillä tulee jaksoja tai elämäntilanteita, että optimaalinen hyvinvoinnista huolehtiminen kärsii. Silloin, mitä enemmän sinulla on olemassa hyvien elintapojesi tuomaa reserviä, sitä turvallisemmilla vesillä olet.
Hyvinvoinnin kivijalka on riittävä lepo. Kun nukut riittävästi, se heijastuu moneen asiaan ja arki tuntuu helpommalta. Toinen apu henkisen hyvinvoinnin ja voimavarojen kehittämiseen on meditaatio. Meditaation avulla opit tiedostamaan mielen liikkeitäsi ja siten toimimaan paremmin eri tilanteissa. Toisin kuin yleisesti luullaan, meditaatiossa ei ole kyse omien ajatusten torjumisesta tai tunteiden eliminoimisesta, vaan mielen sisäisen säntäilyn vähentämisestä.
Jaakkolan mukaan tuloksekas liikkuminen perustuu kolmeen M;ään
- Merkityksellisyys, silloin todennäköisemmin jaksat ylläpitää liikkumista kun koet sillä ja siitä saatavilla tuloksilla olevan merkityksellisyyttä muuhun elämään
- Monipuolisuus pitää mielen virkeänä ja innostuksen korkeana
- Mielekkyys auttaa sinua liikkumaan myös silloin kun ei varsinaisesti huvittaisi
Syö terveellisesti, säännöllisesti, monipuolisesti ja rennosti. Kiinnitä huomiota mitä laitat suuhusi, ruoan laatuun sekä ravinteisiin. Samaan aikaan varmista säännöllinen ruokailu niin, että ei tule kiljuva nälkä ja harrasta liikuntaa ylläpitääksesi toimintakykyäsi sekä hyvinvointiasi.
Lisäksi kirjassa on kattava treeni- ja ruokavalio-ohjeiden osio.
Kirjan ajatus kirjoittajan omin sanoin: ”Toivon, että Väkevä elämä – viisaampi mieli, vahvempi keho -kirjan opit avaavat arkesi perussolmuja niin kehossasi kuin mielessäsikin. Kun hyvässä hengessä teet pieniä virityksiä ja tarvittavia korjausliikkeitä ajatteluusi ja tekemiseesi, on mielekkäitä merkityksiä tuottava elämä ajan myötä väistämätön tosiasia.”
Kirjasta: Olen ollut aikanaan kuuntelemassa Joni Jaakkolan valmennusta ja hänen kirjansa noudattaa sitä samaa filosofiaa joka teki vaikutuksen häntä kuunnellessa. Hän ei takerru yksityiskohtiin tai pilkun viilaamiseen, vaan jättää tilaa lukijan yksilöllisyydelle ja omalle reitille kohti haluttuja tavoitteita. Samaan aikaan tavoitteet saavutetaan ainoastaan tekemällä oikeita asioita. Noudattamalla Jaakkolan lite bättre -ajattelumallia, voidaan pieniä muutoksia (pienten muutosten tekemisellä saadaan monesti pitkäkestoisempia lopputuloksia, kun niistä on helpompi pitää kiinni) tekemällä saada toivottu elämäntapamuutos toteutetuksi. Riippumatta siitä, millaisen muutoksen elämässäsi haluat toteuttaa, suosittelen lukemaan tämän kirjan. Varsinkin kirjan ensimmäisen osan muutoksen ajatteluun liittyvät opit auttavat sinua matkallasi kohti haluamaasi tulosta.