Mikko Sjögren: Tunne Taloutesi Tunnetaloutesi

Kirjoittaja: Mikko Sjögren on sijoittaja, kirjailija, yrittäjä, rahataidonvalmentaja ja Valmennusyhtiö Varapuun perustaja. Sjögren on se henkilö, joka toi reilu kymmenen vuotta sitten rahataidon valmennuksen Suomeen. Varapuu on viimeisen viidentoista vuoden aikana valmentanut rahataitoja noin 30 000 henkilölle.

Kirja Tunne Taloutesi Tunnetaloutesi on jaettu kahteen osaan:

Ensimmäisessä osassa puhutaan vaurastumisen psykologiasta. Monta kertaa tilanne on se, että tiedämme mitä meidän tulisi omassa taloudessamme tehdä, meillä on olemassa tarvittavat työkalut ja osaaminenkin, mutta siitä huolimatta emme saa haluamiamme tavoitteita aikaiseksi. Syy on yleensä meidän alitajunnassamme, eli meidän rahatarinassamme.

Toisessa osassa perehdytään vaurastumisen konkreettisiin työkaluihin. Vaikka meidän jokaisen henkilökohtainen suhde rahaan sekä rahatarinamme vaikuttaa meidän mahdollisuuksiimme saavuttaa haluamamme lopputulokset rahan kanssa, viime kädessä käytännön teot ja toiminta määrittävät sen, että saavutammeko tavoitteet vaiko emme.

Osa 1

Oman talouden hallinnointi on enemmän tunne- kuin järkipeliä. Tekeminen johtaa tuloksiin, mutta tekemisen laatu perustuu sinun voimavaroihisi. Tunne taas määrittää sen, kuinka paljon pystyt käyttämään voimavaroistasi hyödyksi. Tunteet syntyvät ajatuksista ja uskomuksista. Ne taas perustuvat siihen ohjelmointiin, joka meihin on elämämme aikana muodostunut. Toisin sanoen, talousasioissa onnistuminen ei riipu pelkästään tiedon määrästä ja osaamisestamme, vaan sen lisäksi taustalla on meidän tarinamme, meidän koettu elämä ja sen myötä kertynyt mielikuva rahasta sekä itsestämme taloudellisena toimijana.

Meidän taloudellinen ohjelmointimme on syntynyt kolmea eri kautta. Olemme oppineet asioita kuulemalla, eli me olemme kuulleet ihmisten puhuvan rahasta, siitä miten sitä on ja miten sitä käytetään. Sen lisäksi olemme nähneet miten eri ihmiset toimivat rahan kanssa. Kolmas tapa on omat lähipiiriin liittyvien ihmisten kokemukset, joissa olemme olleet mukana.

Jotta voisimme muuttaa meidän rahatarinaamme meidän tavoitteitamme paremmin palvelevaksi, tulee meidän ensin tiedostaa tuon tarinan olemassaolo. Ymmärtämällä mistä se on tullut, mitkä asiat siihen ovat vaikuttaneet ja miten se tänä päivänä vaikuttaa meidän omaan toimintaamme, pystymme kyseenalaistamaan sitä ja löytämään parempia tapoja ajatella omasta taloudesta.

Meidän sisäisen ohjelmointimme ja ajattelumallien lisäksi myös rahapersoonamme vaikuttaa toimintaamme rahan kanssa. Riippuen siitä olemmeko välttelijä, pihtaaja, tuhlaaja, peluri, sijoittaja vai munkki, toimintamme eroaa hyvinkin paljon. Samoin kuin tuon alitajuisen ohjelmoinninkin kanssa, tietoisuus persoonastamme on ensimmäinen askel sen huomioon ottamiseen.

Alitajuntamme, ajatustemme ja persoonamme lisäksi tietenkin myös käytännön toimintamallimme vaikuttavat siihen millaisia tuloksia meidän on mahdollista saavuttaa omassa taloudessamme. On olemassa kolme erilaista tapaa käyttää rahaa:

  1. köyhä tapa, jossa rahat menevät pelkästään elämisen juokseviin kuluihin, eikä se kerrytä omaisuutta
  2. keskiluokkainen tapa, jossa juoksevien kulujen lisäksi ostamme vastuita, eli sellaista omaisuutta, joka aiheuttaa meille ylläpitokuluja
  3. vauras tapa, jossa on toki myös juoksevia kuluja jossakin meidän kaikkien pitää asia ja jollakin liikkua, mutta näiden lisäksi ostetaan varoja, eli sellaista omaisuutta, joka tuo meille tuloa. Kun varoista saatu tulo käytetään uusien varojen hankintaan, saadaan positiivinen vaurastumisen noidankehä aikaiseksi.

Miten me sitten voisimme vaurastua? Vaurastumisen kaava on itsessään hyvin yksinkertainen. Siihen tarvitaan:

  • Aikaa, jota meillä kaikilla on se sama 24 h vuorokaudessa, mutta kyse on siitä, kuinka sen käytämme. Sijoittamisessa aika on meidän ystävämme ja mitä pidempi sijoitusaika meillä on, sitä pidempi aika on korkoa korolle ilmiöllä aikaa tehdä töitä meidän vaurastumisemme puolesta.
  • Rahaa, eli meillä tulee jäädä arjen kulujen jälkeen jotain ylitse, jotta voisimme laittaa sen sivuun ja sijoittaa omaa vaurastumistamme varten.
  • Korkoa korolle ilmiö, eli Einsteinin maailman kahdeksanneksi ihmeeksi nimeämä voima, joka saa rahan tekemään töitä meidän puolestamme.

Jotta voisimme vaurastua, tulee meidän ensiksi saada oma taloutemme ylijäämäiseksi. Toisin sanoen meillä tulee olla tulojamme pienemmät kulut, tai vaihtoehtoisesti kulujamme suuremmat tulot. Sama asia, mutta kolikon kaksi eri puolta. Vaurastumisen kannalta yksi tärkeimmistä tekijöistä on meidän oma asennoitumisemme itseämme ja omaa talouttamme kohtaan. Siksi tulojen kasvattaminen on huomattavasti parempi ajatusmallin kuin kulujen pienentäminen. Säästämällä emme voi vaurastua, vaan on tärkeää, että saamme rahan tekemään töitä meidän puolestamme. Ja siinä tilanteessa oman talouden kasvattaminen on ajattelutapana huomattavasti tuottavampi kuin se, että mietimme, miten saisimme vielä entisestään henkilökohtaista talouttamme kuristettua.

Osa 2

Millä käytännön työkaluilla ja toimenpiteillä saamme oman talouden kuntoon ja onnistumme vaurastumaan.

Yleinen tapa ajatella oman talouden rahavirroista on se, että me käymme töissä – saamme työstämme rahaa – kustannamme saadulla rahalla elämämme. Jos haluamme vaurastua, tulee rahaa manageroida eri tavalla. Sen sijaan, että kaikki raha menisi pelkkiin elämisen kuluihin, olisi hyvä osalla rahasta turvata tulevaisuuden hyvinvointi, lähitulevaisuuden turva, tämän hetken mielihyvä sekä laittaa osa myös itsensä kehittämiseen. Näiden lisäksi on hyvä muistaa myös hyväntekeväisyys. Antamalla pieni osa tuloista sellaisille tahoille, jotka ovat avun tarpeessa, saamme itse hyvän mielen ja meille syntyy runsas mielikuva omasta taloudestamme.

Hyvin useilla meistä tilanne on se, että rahat eivät tahdo riittää nykyisen arjen pyörittämiseen (Eurooppalaiset kuluttavat keskimäärin 102% tuloistaan ja amerikkalaiset 105%. Toisin sanoen he elävät koko ajan yli varojensa). Miten olisi sitten mahdollista vielä laittaa osa rahasta sivuun sijoituksiin, säästöön, kulutukseen ja opiskeluun? Keino on maksaa itsellensä ensiksi.

Yksi syy miksi elämme yli varojemme, on se, että olemme velkaa muille ja siten vaurastutamme muita. Vaurastumisen kaava (aikaa, rahaa ja korkoa korolle ilmiö) on neutraali, eli ei ota kantaa siihen toimiiko se meidän puolesta vai meitä vastaan. Jos sijoitamme rahaa ja saamme sille korkoa, kaava vaurastuttaa meitä. Jos olemme jollekulle velkaa ja maksamme hänelle korkoa, vaurastuu joku toinen meidän rahoillamme.

Ennen kuin ryntäämme maksamaan kaikki velkamme pois, tulee meidän ymmärtää, että velka ei ole aina pahasta. Velka voi itse asiassa olla vipuvoimana nimenomaan edistämässä meidän vaurastumistamme. Siksi on tärkeää, että tunnistamme neljä erilaista velka-kategoriaa. Kun olemme tunnistaneet huonot velat, kannattaa meidän hankkiutua niistä mahdollisimman nopeasti eroon. Tähän Sjögren neuvoo kirjassa humoristisen, mutta varmasti tehokkaan keinon pringles-purkin avulla.

Kirjan lopussa Sjögren kertaa vielä yhdeksän askeleen avulla miten me jokainen pystymme aloittamaan vaurastumisen arjessamme:

  1. Vastuu – itsestä ja muista
  2. Päätös
  3. Omat numerot
  4. Suunnittele rahan käyttö
  5. Ylijäämä
  6. Puskuri
  7. Huonojen lainojen vyörytys
  8. Pitää aloittaa!
  9. Opiskele

Kirjasta:

Kirjan sisältö on käytännössä hyvin lähellä Valmennusyhtiö Varapuun Taitavaksi Rahan Kanssa valmennuksen sisältöä. TRK-valmennus on kaksipäiväinen valmennus, jonka aikana käydään läpi rahaan ja vaurastumiseen liittyviä uskomuksia, omia ajatuksia sekä henkilökohtainen rahatarinamme. Sen lisäksi siellä neuvotaan käytännön toimenpiteitä, miten kukin saa käännettyä omaa talouttaan ylijäämäiseksi, jotta olisi rahaa mitä laittaa tekemään töitä oman vaurastumisen puolesta.

Itse havahduin omaan elämäntilanteeseeni loppuvuodesta 2017 ja ymmärsin omien tavoitteideni sekä realiteettieni välisen eron. Ymmärsin, että minun pitää opiskella uusia toimintamalleja, jotta saisin haluamiani tuloksia ja haluamani elämä itselleni. Ensimmäisen vuoden aikana luin ja kuuntelin noin sata kirjaa itseni ja talouteni kehittämisestä. Vaikka tiedon määrä lisääntyi huimasti, se ei kuitenkaan siirtynyt käytäntöön. Vasta, kun saatuani tämän Tunne Taloutesi Tunnetaloutesi -kirjan käsiini ja sen myötä ilmoittauduin Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennukseen, ymmärsin ottaa huomioon myös oman tarinani ja muuttaa sen. Siksi suosittelen lämpimästi niin tämän kirjan lukemista kuin samansisältöistä valmennusta. Ne oikeasti auttavat sinut kohti parempaa taloudellista tulevaisuutta.